fbpx

Još se ne zna kada i da li će Nenad Radinković biti izručen BiH

1 119

Nenad Radinković još nije predat u nadležnost pravosudnih bh. institucija. Ministarstvo pravde BiH do danas nije zatražilo njegovo izručenje. Čeka se na eksatradicionu dokumentaciju koju treba da pošalje banjalučki Osnovni sud. Posljednji rok je 17. juli.

’’Obavještavamo Vas da ovo Ministarstvo još nije zaprimilo od strane Osnovnog suda Banja Luka odnosnu dokumentaciju, iako smo u petak obaviješteni putem faksa da je ista poslata. Po prijemu dokumentacije ovo ministarstvo će bez odlaganja uputiti molbu za izručenje potraživano’’ – odgovorili su BN TV iz Ministarstva pravde BiH.

Ranije je Ministarstvo pravde BiH tražilo da se ekstradiciona dokumentacija prevede i dostavi na francuskom ili holandskom jeziku. U Udruženju sudskih tumača Republike Srpske kažu da su 29. juna dostavili prevod Osnovnom sudu svih traženih dokumenata na francuskom jeziku. U međuvremenu, bilo je dodatnih zahtjeva.

’’ Sud je 03. jula završno dostavio još neku dokumentaciju koja je zahtijevana i mi smo 09. jula Sud obavijestili da smo i taj prevod izvršili. Nakon toga je došao službenik Suda i tu dokumentaciju preuzeo’’ – kaže za BN TV predsjednik Udruženja sudskih tumača RS Igor Prerad.

Iz Osnovnog suda stigla je potvrda da je neophodna papirolopgija kompletirana. Prije dva dana su dokumentaciju od 104 strane poslali u Sarajevo.

’’Dana, 09. jula ove godine putem faxa i poštom preporučeno je Ministarstvu pravde BiH u Sarajevo dostavljena ekstradiciona dokumentacija u originalu uz ovjereni prevod na francuski jezik radi ekstradicije osuđenog’’ – navodi se u odgovoru Osnovnog suda Banja Luka.

Sada je na potezu Ministarstvo pravde BIH koje treba da pošalje molbu za izručenje Nenada Radinkovića. Konačnu odluku će da donese belgijski sud. Nenad Radinković uhapšen je 08. juna u Briselu po Interpolovoj potjernici. Pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Nikola Đurović. Radinković je navodno osuđen i u Francuskoj i to zbog šverca oružjem.

Roditelji Nikole Đurovića i danas tvrde da je Radinković podmetnut kao vozač, kako bi se sakrili stvarni krivci saobraćajen nesreće. Roditelji Nikole Đurovića ponavljaju da imaju dokaze da je glavni krivac za saobraćjnu nesreću bivši ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo i još jedan visoki funkcioner SNSD i RS.

BN TV