fbpx

Jedini festival domaćeg vina u BiH

Tuzla je po treći put domaćin Festivala vina, koji ugošćava isključivo domaće proizvođače vina i delikatesa

1 197

Treći festival bosanskohercegovačkih vina i hrane održat će se u Tuzli 5. i 6. oktobra na Trgu slobode u centru grada. Riječ je o jedinstvenom festivalu u BiH koji okuplja isključivo domaće proizvođače vina i delikatesa, a čiji kvalitet je, sudeći po brojnim nagradama sa svjetskih festivala vina, rame uz rame sa renomiranim vinarima širom svijeta.

Gastro-događaj

Kako je na press konferenciji na predstavljanju kazao direktor Festivala Adnan Aliefendić, ovaj projekat je od velikog kulturnog značaja za grad Tuzlu i Kanton, ali i cijelu BiH.

– Ovo je ozbiljan gastro-turistički događaj koji su prepoznali brojni vinari iz naše zemlje. Ima i drugih festivala vina u BiH, ali su regionalnog karaktera, dok ovaj jedini okuplja domaće vinare, i to više od 30 njih iz cijele BiH, kazao je Aliefendić.

Svoje proizvode izlagat će vinari iz zapadne i istočne Hercegovine, okoline Banje Luke, Žepča i drugih dijelova BiH, zbog čega je Festival proglašen od državnog, kantonalnog, ali i lokalnog značaja. Partner projekta i ove godine je kompanija Bingo.

– Naš dugoročni cilj je podrška domaćoj proizvodnji, što dokazujemo i kroz ovaj festival, ali i kroz druge slične događaje, kazala je Tatjana Paunoski iz službe marketinga kompanije Bingo Tuzla.

Festival na otvorenom

Festival će ove godine biti organizovan na otvorenom, u centru Tuzle, s obzirom na to da prethodne godine nije mogao primiti sve posjetitelje. S obzirom na veliki i značaj i interes, podršku Festivalu su dali i Vlada TK-a i Grad Tuzla.

Izvor: oslobođenje.ba