fbpx

Javna preduzeća ne poštuju Zakon o slobodi pristupa informacijama

Istraživanje Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) već drugu godinu zaredom pokazuje da javna preduzeća u BiH ne poštuju adekvatno Zakon o slobodi pristupa informacijma.

22095621 10212889494939416 1113355661 o 768x431

-Novinari teško dolaze do informacija, ne samo o ugovorima o javnim nabavkama, nego i o osnovnim pokazateljima, kao što su finansijski izvještaji ili naknade za upravne i nadzorne odbore te njihov sastav – rekla je glasnogovornica TIBiH Ivana Korajlić.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 300 javnih preduzeća u BiH, a samo njih oko 50 posto odgovora na zahtjeve za informacijama u zakonom predviđenom roku.

-To je potpuno neadekvatno, a sama procedura da se dođe do informacija je veoma duga, što predstavlja problem medijima – ukazala je Korajlić na okruglom stolu „Transparentnost javnih preduzeća“ koji je, povodom obilježavanja 28. septembra, Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, organizirao TIBiH u saradnji s banjalučkim poslovnim portalom „capital.ba“.

Upozorila je na neprihvatljivu praksu jednog broja javnih preduzeća u kojima smatraju da ne moraju javnosti polagati račune o svom poslovanju i uzrocima gubitaka u kojima se većina njih nalazi.

-Znamo da ima i veliki broj zloupotreba u ovim preduzećima, a da nema nikakvih sankcija za to - rekla je Korajlić i podsjetila na istraživanje koje je TIBiH uradio s poslovnim portalom „capital“, a koje je pokazalo da se ugovori najveće vrijednosti sklapaju s firmama koje su bliske vlasti ili su u vlasništvu rođaka najviših nosilaca vlasti.

-Otkrili smo i konkretne primjere sukoba interesa gdje se ugovori dodjeljuju članovima nadzornog odbora ili zaposlenima u javnim preduzećima. Istraživanje koje smo objavili dovelo je do toga da neki ugovori budu i poništeni - rekla je ona.

Glavni i odgovorni urednik „capitala“ Siniša Vukelić rekao je da su nekoliko mjeseci radili na istraživanju o kršenju Zakona o javnim nabavkama.

-To je mukotrpan posao, jer se uporno ignorišu naša pitanja, a kada se to i dogodi ne baziraju odgovore na vašim pitajima, nego na ono što oni misle da treba biti objavljeno - rekao je Vukelić.

Upozorio je i da su mahom javna preduzeća u BiH stranački plijen i da su konkursi postali potpuno besmisleni.

Na ovom skupu, osim predstvanika TIBiH i medija, učestvali su i predstavnici institucija, među kojima i predsjednik Odbora za privredu Narodne skupštine RS-a Dušan Berić.

FENA