fbpx

Jedina biogasna elektrana u BiH: Od stajskog đubriva proizvodi struju

1biomasa

Jedina biogasna elektrana u Bosni i Hercegovini, dnevno proizvede jedan megavat struje, a nalazi se na teritoriji opštine Šamac.

Elektrana radi već godinu dana, priključena je na mrežu Eleketroprivrede Srpske, a kao gorivo koristi stajsko đubrivo, uglavnom s farme vlasnika elektrane Gorana Mitrovića.

"Elektrana radi na 100 posto kapaciteta. Znači, na maksimalnoj smo proizvodnji. Poslije godinu dana mogu da kažem da je jedan od projekata koji sam ja radio - da je solidno i isplativ“, rekao je Goran Mitrović, vlasnik biogasne elektrane Buffalo energy.

Projekt su podržale institucije Srpske. A postrojenje je obišao i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

"Uvjeren sam da će slijedom ove proizvodnje i ove elektrane nastati u budućnosti još neke nove elektrane. Mi svakako negdje 2020. godine trebamo raditi novi akcioni plan podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali mislim da je prije toga moguće djelovati u funkciji dalje podrške i ovom projektu u pogledu razvoja kapaciteta“, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Mitrović planira proširiti elektranu. Uvjeta za to, kaže, itekako ima, jer kao pogonsko gorivo može koristiti i bio i životinjski otpad. Sve to je od neprocjenjive koristi u zaštiti životne sredine.

(radiosarajevo)