fbpx

Ista firma cijene goriva različite

4gorivo

Jedan od najvećih lanaca benzinskih pumpi u Republici Srpskoj ima tri različite cijene na svojim pumpama na udaljenosti od samo nekih 50-ak kilometara u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske. Cijena po litru varira za čak 4 feninga.

Tako dizel euro-5 na jednoj od pumpi u Banjaluci košta 2,20 KM po litru, na izlazu iz Banjaluke, na oko kilometar razdaljine, košta 2,22 KM, a na ulazu u Prijedor litar ovog dizela iznosi 2,24 konvertibilnih maraka.

Upućeni za Srpskainfo kažu da ovaj lanac benzinskih pumpi ima specifičnu poslovnu politiku u odnosu na druge benzinske pumpe.

– Oni imaju ugovore sa dobrim dijelom institucija i javnih preduzeća i rasprostranjeni su na teritoriji cijele Republike Srpske. Na onim pumpama gdje imaju manji promet imaju niže cijene, a gorivo je nešto skuplje tamo gdje imaju veći promet. Cilj im je da pokriju gubitke u poslovanju na onim pumpama gdje imaju slabiji promet – objašnjava jedan od naftnih distributera u RS.

Poznato je, inače, da postoje značajne razlike u cijenama goriva po regijama u Republici Srpskoj. Tako je gorivo najskuplje u Hercegovini, a najjeftinije u Semberiji. Naftaši to pravdaju “troškovima transporta”.

(Srpskainfo)