fbpx

Ispunjen “Zid plača” na Trgu Krajine (FOTO, VIDEO)

1zid

Udruženje Restart je na Trgu Krajine u Banjaluci otvorilo „Zid plača“ na kojem građani mogu upisati imena svih onih koje znaju da su iz zemlje otišli u potrazi za boljim životom. 

1zid 2

A, sve to s ciljem kako bi vlast zainteresovali problem sve većeg odlaska stanovništva iz zemlje.

Nezaposlenost i nezadovoljstvo glavni su razlozi za odlazak, zna to i Danijela Ratišić koja se pridružila ovom projektu.

– Nije samo u pitanju lično primanje koje je tamo daleko veće nego ovdje, nego su u pitanju i uslovi rada, prije svega improvizacija, način na koji mi ovdje radimo svoj posao. Jer, u svakom slučaju možemo reći da je u ratu bilo mnogo lakše raditi kao zdravstveni radnik nego u današnje vrijeme – rekla je Danijela Ratišić.

Partijske veze jedan su od razloga zbog kojih sve više onih koji imaju mogućnosti, zemlju napuštaju „glavom bez obzira“. Kažu to iz udruženja Restart, koji su ovom akcijom željeli ukazati na veliki društveni problem.

1zid 3

– Partijski, pijavičarski kadar, zajedno sa rodbinom i tazbinom domaćih političara ima monopol na radna mjesta u Republici Srpskoj. I, zbog toga, isključivo zbog toga, naš narod bježi odavde u potrazi za korom hljeba daleko od naše zemlje – istakao je lider Udruženja Restart Stefan Blagić.

Samtraju u Restartu da I svi nivoi vlasti treba više da se uključe u ovaj problem i spriječe masovne odlaske stanovništva. Prije svega kako bi izbjegli neke negativne scenarije.

– Ako se ovako nastavi, Republiku Srpsku za 40 do 50 godina čeka, ne sarajevski, ne makedonski, ne neki drugi scenario, nas čeka kosovski scenario, gospodo političari. Vlast mora da uspostavi sistem i odgovornost, potpunu transparentnost. Ne mogu samo djeca političara da se zapošljavaju, pobogu. Ovdje da si Nikola Tesla osuđen si na propast ako nemaš štelu – dodao je Blagić.

Odlazak iz zemlje, problem je koji ne pogađa samo Republiku Srpsku, nego i Bosnu i Hercegovinu. Svi oni koji žele podržati performans udruženja Restart, a čiji su prijatelji, porodica ili rodbina napustili zemlju ili i sami razmišljaju o tome danas i sutra mogu se potpisati na „Zidu plača“ na Trgu Krajine u Banjaluci.

(Elta TV)