fbpx

Inspekcija kaznila gradske prevoznike sa skoro 3.000 KM: Najviše pritužbi na kašnjenje

3gradski autobus

U Banjaluci dnevno ima oko 1.500 polazaka gradskih autobusa, a prevoznici su za cijelu prošlu godinu dobili šest kazni zbog kašnjenja.

Zbog neurednog održavanja reda vožnje, prevoznici su ukupno kažnjeni sa 2.900 KM.

– Prekršaji su utvrđeni na gradskoj liniji 12P Centar – Paprikovac, na prigradskoj liniji Banjaluka – Kola – Šamare, gdje nije održan polazak zbog kvara na vozilu, a prevoznik nije blagovremeno uključio drugo vozilo i na prigradskoj liniji Banjaluka – Borkovići – Radosavska, prevoznik nije održao dva polaska- rekao je načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Saobraćajni inspektori su prošle godine i taksistima izdali pet prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 1.100 KM i to zbog neposjedovanja licence prevoznika i legitimacije za vozača, jer vozilo nije imalo odobrenje za rad i što se taksista nije nalazio u neposrednoj blizini ili u autombilu koje se nalazilo na taksi stajalištu.

Kecman kaže da su zaprimili pet pritužbi građana na rad taksi prevoznika i 38 pritužbi na javne prevoznike.

Prijave na gradski prevoz najčešće su bile zbog kašnjenja autobusa.

– Utvrđeno je da su u većini slučajeva kašnjenja bila iz objektivnih razloga na koje prevoznik nije mogao uticati kao što su obustave saobraćaja na dijelu trase zbog radova na putu ili održavanja manifestacija, gužve u jutarnjem i popodnevnom špicu i saobraćajne nezgode. Poznato je da u popodnevnom špicu, od 15 do 17 časova, gotovo na svim linijama gradskog prevoza dolazi do kašnjenja 5 do 10 minuta zbog gužvi izazvanih povećanim brojevima vozila na saobraćajnicama – rekao je Kecman.

Direktor „Pavlović tursa“ Goran Starčević kaže da su najčešća kašnjenja bila u Priječanima i to zbog izgradnje puta.

– Takođe, zbog jeftinijeg goriva, bio je povećan i broj automobila na ulicama, što stvara dodatno zagušenje – rekao je Starčević.

Mada se putnici najviše žale na kašnjenja autobuskih linija, prevoznici tvrde da ne mogu uticati na gužve u saobraćaju, zbog kojih uglavnom i nastaje ovaj problem.

– Previše je vozila u gradu, i na određenim pravcima nastaje pravo zagušenje, pri tom neke linije su preopterećene polascima jer bukvalno na svakih 10 minuta idu autobusi. Neke prigradske linije trebalo bi skratiti da idu samo do Malte, a ne do centra grada, iako svi putnici vole doći tik pred Bosku- smatra direktor „Autoprevoza“ Dejan Mijić, dodajući da su gužve česte u Lazarevu i na Paprikovcu.

Prevoznici su, podsjeća, zbog svega nadležnima predlagali da se na nekim pravcima u gradu prošire stajališta za autobuse ili naprave udubljenja.

Prevoznici najavljuju da će 10. februara zvanično poslati Gradskoj upravi zahtjev za povećanje cijena karata u gradskim autobusima, zbog poskupljenja goriva. Još ne otkrivaju za koliko para će tačno tražiti poskupljenje dnevnih i mjesečnih karata za putnike, ali svakako očekuju da će prevoz od 1. marta biti skuplji.

(Euro Blic)