fbpx

Imovina „Energolinije“ na prodaju za 30 miliona maraka

Imovina „Energolinije“ na prodaju za 30 miliona maraka

Foto: Agencije

Cjelokupna imovina zvorničkog preduzeća „Energolinija“ u stečaju ponuđena je na prodaju za 30 miliona maraka.

U oglasu je naglašeno da se imovina prodaje putem javnog prikupljanja ponuda, te da se imovina ne može prodati ispod pomenute cijene od 30 miliona KM.

Na prodaju su ponuđeni zemljište, objekti i oprema.

Kako je navedeno, na kupca se prenosi obim prava kojim stečajni dužnik raspolaže u momentu prodaje.

Depozit za učešće na javnoj prodaji iznosi 100.000 KM, a javno otvaranje ponuda biće organizovano 15. marta ove godine u kancelariji stečajnog upravnika u Zvorniku.

„Energolinija“ je privatna litvanska firma koja je preko vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju energije kontrolisala cijeli proizvodni proces u Fabrici glinice „Birač“.

U stečaj je otišla 2016. godine.

Jedan od najvećih povjerilaca „Energolinije“ Investiciono – razvojna banka Republike Srpske koja im je odobrila kredit od 19,4 miliona KM, a za koji je žirant bilo preduzeće „Alumina“.

Potraživanja IRB-a od „Energolinije“ nedavno je kupio bijeljinski advokat Miloš Stevanović.

Podsjetimo i da se zbog kredita IRB-a „Energoliniji“ sudilo bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću koji je prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjaluci, oslobođen.

Džombića je Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske teretilo da je ovom preduzeću kao predsjednik velikog kreditnog odbora Investiciono – razvojne banke Republike Srpske pomogao da dobije kredit od 19,4 miliona maraka iako je bio svjestan da ono nije kreditno sposobno te da neće moći vraćati dug.

Time je, kako se navodilo u optužnici, Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena šteta, a “Energoliniji” Zvornik pribavljena imovinska korist.

(Capital)