fbpx

Idaho: Čuvara škole Mustafu Okanovića iz BiH američka djeca obožavaju (VIDEO)

2mustafa okanovic

Bosanac Mustafa Okanović čuvar je u Osnovnoj školi Taft u glavnom gradu američke savezne države Idaho, Boiseu.

Ne samo da je vrijedan radnik, već je Okanović okarakterisan kao “srce” škole.

Omiljeni čuvar prošle sedmice dobio je veliko iznenađenje kada su mu učenici i osoblje škole, u njegovu čast, organizirali priredbu.

Čovjek poznat kao “Mr. Mustafa”, došao je u SAD iz Bosne, stekao je američko državljanstvo i čuvar je u Osnovnoj školi Taft već 11 godina.

2mustafa okanovic 1

On je prva osoba koja će vam kazati da u školi ne radi samo svoj posao. Škola i ljudi u njoj su mu kao porodica, prenosi televizija KTVB iz Boisea.

Ni učenici ni osoblje nisu mu ostali dužni. Prošlog utorka, svi učenici okupili su se u fiskulturnoj sali da organiziraju priredbu za Mustafu.

“Ova osoba svakog jutra poželi vam dobrodošlicu kada dolazite na posao. Ovo je naša prilika da se zahvalimo Mustafi i dajte mu jedan veliki aplauz”, kazao je prisutnim učenicima direktor škole Tim Lowe.

Mustafa je bio iznenađen jer je počestvovan.

“Došao sam ovamo i vrlo problematične Bosne i pronašao sam ovdje novi dom. Zahvalan sam na ovome. Vi ste ovdje moja porodica”, izjavio je Mustafa Okanović.

Pitajte bilo koga i reći će vam - “Mr. Mustafa je srce ove škole”.

“Pokušavam pomoći ovoj djeci. To nije u opisu mog posla, ali ja se stavljam u takvu poziciju. Ova djeca trebaju pomoć, razgovor”, rekao je Okanović.

Njega djeca vole, a osoblje obožava.

“Imamo užasno mnogo porodica koje se muče u životu iz mnogih razloga. Činjenica je da jedan čovjek, koji je imigrant, ima veliko razumjevanje za našu djecu, koja su također ovdje došla iz raznih zemalja da nauče engleski jezik i da budu dio američke kulture”, naveo je direktor Lowe.

Postoji još nešto što Mustafu Okanovića čini tako popularnim - njegov alter ego - “Dj Moose”, on svakog petka svira muziku za djecu na ručku.

“Djeca prvo ručaju, a potom plešu”, kazao je Okanović.

Iako je Mustafa omiljen u školi, on ipak najveću pažnju posvećuje sigurnosti učenika.

“On ima ogromnu ulogu u osiguranju Osnovne škole Taft, i ovih dana sigurnost škola je veliko pitanje u SAD-u. On ima vojno iskustvo i te vještine svakodnevno ovdje primjenjuje”, rekao je direktor Lowe.

(radiosarajevo)