fbpx

I Južna Osetija zatvorila vrata

1osetija

Iako je Kabinet predsjednika Republike Srpske u maju najavio prisustvo Milorada Dodika obilježavanju deset godina proglašenja nezavisnosti Južne Osetije 26. avgusta, do prisustva ovom događaju i ranije dogovorene uzvratne posjete nije došlo, jer Dodik nije dobio vizu za ulazak u ovu zakavkasku republiku.

Uprkos tome što je predsjednik RS posjetu ove godine više puta najavljivao, on se prošle sedmice nije pojavio na desetom obilježavanju godišnjice otcjepljenja od Gruzije, koje je organizovano u Chivali, glavnom gradu Južne Osetije.

Za sada nije jasno zbog čega predsjedniku RS nije odobren ulazak u ovu zakavkasku republiku, pogotovo kada se zna da je Dodik  sa njenim predsjednikom Anatolijem Bibilovovim bio u dobrim odnosima. To potvrđuje i činjenica je Bibilovov bio jedini predsjednik koji se odazvao Dodikovom pozivu za  prisustvovanje svečanosti povodom Dana RS,  9. januara u Banjaluci.

Iz diplomatskih krugova smo dobili potvrdu da je zahtjev za vizu predan na vrijeme, ali da ona nije odobrena iz, za sada, nepoznatih razloga.

Inače u diplomatskoj praski nije uobičajeno da nakon zvanično najavljene i obostrano potvrđene posjete, ona bez objašnjenja bude otkazana, a uskraćivanje vize gostujućoj delegaciji svrstava se u težak diplomatski skandal.

Zanimljivo je da su vize kao i akreditacije za izvještavanje sa proslave nezavisnosti Južne Osetije novinarima RTRS i ATV odobrene u julu. Oni ipak nisu otišli na ovaj radni zadatak nakon što je postalo jasno da je predsjedniku RS onemogućeno da prisustvuje svečanosti u Chivali.

Južna Osetija ima svega 70 hiljada stanovnika, a do sada je njeno postojanje priznalo  pet država. Nezavisnost je proglasila poslje rata i odcjepljenja od Gruzije 2008. godine, nakon čega su je priznale Rusija, Tuvalu, Nauru, Nikaragva i Venecuela.

(B1.info/Moja Krajina)