fbpx

Hoće li EBRD postati suvlasnik Petrola?

petrol stavba samec

Već ove jeseni, slovenska naftna i plinska kompanija sa značajnim poslovima i u Bosni i Hercegovini - Petrol, mogla bi dobiti novog vlasnika, piše portal siol.net.

To bi mogla biti Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema informacijama ovog portala, EBRD već neko vrijeme pregovara o kupovini dionica sa slovačko-češkom J&T finansijskom grupom koja trenutno drži 12,8 posto dionica Petrola.

Prema nezvaničnim informacijama, J&T, koji je neko vrijeme želi da se povuče iz vlasništva Petrola, ponudio je svoj udio brojnim potencijalnim kupcima. Između ostalog, i nekim međunarodnim energetskm gigantima koji jačaju na području jugoistočne Evrope posljednjih godina.

Sada je najozbiljniji kandidat za kupovinu EBRD, koji je prošle godine kupio Petrolove obveznice za više od osam miliona eura. Za dionicu Petrola Slovacima nudi 315 eura. To je za oko 45 eura manje od trenutnog jedinstvenog kursa Petrola na Ljubljanskoj berzi.

Prema informacijama portala, obje strane se nisu dogovorile za posao: u J&T-prvobitnu ponudu EBRD-a su odbili jer žele da prodaju paket po cijeni najmanje jednakoj berzanskoj. Istovremeno, obje strane se nisu složile oko pitanja ko će dobiti dividendu ove godine.

Vlasniku cjelokupnog paketa dionice bi donijele 4,3 miliona eura bruto. Rok za njihovo plaćanje je 10. avgust.

"Informacije koje navodite u vašem upitu ne želimo ni komentirati ni potvrditi", rekao je Mário Selecký, menadžer projekta u kompaniji J & T za Siol.net.
Prema nezvaničnim informacijama, EBRD namjerava ponuditi manju količinu dionica koje su trenutno u vlasništvu J&T-a drugim slovenskim finansijskim fondovima.


Indikator.ba