fbpx

Hoće li biti ukinut roming na Balkanu?

600 15264523041516094524roming

Na predstojećem samitu “EU – Zapadni Balkan” u Sofiji će biti aktivirana inicijativa, a možda i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje našeg regiona.

– Bugarska je reaktivirala inicijativu i najavili su da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana – najavio je srbijanski ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Želja zemalja, koje su u različitim fazama pristupanja EU, da građani koji putuju u države Evropske unije plaćaju iste cijene usluga kao u domaćem saobraćaju, nije prošla najbolje. Tačnije, razlog zbog kog je odbijena je da ta direktiva važi samo za članice EU. No, ostaju nade da će u Sofiji na samitu, koji počinje 17. maja, biti ukinut roming bar za našu regiju, tako da bi građani BiH mogli već ovog ljeta po “domaćim” tarifama razgovarati u zemljama regiona.

U okviru regiona, inače, već postoji sporazum o snižavanju cijena rominga. Prema njemu su cijene u mobilnoj telefoniji u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji posljednji put snižene lani, 1. jula, pišu Novosti.