fbpx

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zbog Gaze

5gaza

Na zahtjev Kuvajta, nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN, u utorak, održaće se hitan sastanak tog tijela o stanju na Bliskom istoku, zbog pogibije više od 50 Palestinaca od vatre snaga Izraela na granici pojasa Gaze, saopštilo je kuvajtsko predstavništvo u UN.
 
Sastanak Savjeta bezbjednosti je zakazan za 14:00 časova (16:00 istočnoevropsko), rekao je diplomatski izvor.

"Osuđujemo to što se desilo, reagovaćemo i vidjećemo šta će učiniti Savjet bezbjednosti", rekao je novinarima ambasador Kuvajta u UN-u, Mansur al-Otaibi.
 
Po palestinskom ambasadoru u UN, Riadu Mansuru, izraelske snage su u pojasu Gaze danas ubijale civile, među kojima i "osmoro djece, mlađe od 16 godina".
 
U pojasu Gaze desetine hiljada ljudi su protestvovale protiv današnjeg zvaničnog otvaranja Ambasade SAD-a u Jerusalimu, preseljene iz Tel Aviva.
 
Palestinski ambasador rekao je da očekuje da će Savjet bezbjednosti "preuzeti svoju odgovornost da zaustavi taj masakr, da ga osudi i da odgovorne za to izvede pred pravosuđe".
 
Taj diplomata je takođe rekao da njegov kolega u UN u Ženevi nastoji da sazove hitan sastanak Savjeta UN za ljudska prava da bi se pokrenula nezavisna istraga o događajima u Gazi u ponedjeljak.
 
Pogibija Palestinaca u ponedjeljak je najveća za jedan dan od izraelsko-palestinskog ljetnjeg rata 2014. godine u istoj palestinskoj enklavi.

(Agencije)