fbpx

Gradiška nakon kiše: Podrumi puni vode, pumpe zakazale

2gradiska kisa

Stanovnici gradiškog Senjaka osvanuli su pod vodom. Zbog obilnih padavina, porasta nivoa Save i topljenja snijega, izlilo se nekoliko rječica, a veliki problem napravila je i kanalizacija.

Zatekli smo mještane kako kupe vodu iz garaža i podruma. Pričaju da su morali da zasuču rukave jer ih, tvrde, niko, na vrijeme, nije obišao.

“To je  kasno bilo, svi smo mi bili u vodi dok su stigli. Oni su nama rekli da je ta voda previše došla odjednom, da ih je iznenadilo, a da su pumpe radile”, rekao je Jovan Grujičić.

Stanovnici tog dijela grada nisu sigurni da su pumpe radile. Uvjereni su da bi noćas bilo drugačije da jesu.

Kod Sladojevića je bilo kritično. Pričaju da su se sa vodom jedva izborili.

“Sinoć je došla, i ja sam onda istjerao auto iz podruma. Jutros je preko pola metra bilo, a ima i sada. Sami smo se snalazili i sad, tražim nekog da ispumpa da ja mogu uzeti bar čizme, da izvadim neke stvari”, kaže Savo Sladojević.

Iz Vodovoda uvjeravaju da su pumpe neprekidno radile. Jednostavnu, nisu podnijele količinu vode.

“Sve pumpne stanice na sistemu odvodnje su bile u maksimalnom kapacitetu, ali, imajući u vidu ogromne količine padavina, posljednja pumpna stanica u sistemu odvodnje nije stigla prebaciti svu količinu vode”, rekao je Sandro Zeničanin, v.d. direktora “Vodovoda” Gradiška.

Čim je voda krenula da nadire, krenula su i politička prepucavanja.

SDS-ovci poručuju da je za katastrofalno stanje pumpnih stanica kriv SNSD. Tvrde da od dolaska na čelo opštine, načelnik ni marku nije uložio u rješavanje gorućeg problema, niti da to planira. On im odgovara da skupljaju jeftine političke poene jer je rekonstrukcija spremna.

“Oba agregata će biti zamjenjena novim, duplo jačim kapacitetom, tako da će ovaj problem biti definitivno riješen”, kaže Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

“Obećavali su da će, čim dođu na vlast, riješiti taj problem. Do dan danas, prošlo je više od godinu dana, ništa se nije učinilo po tom pitanju”, rekao je Mirko Samardžija, predsjednik OO SDS-a Gradiška.

Ako je za utjehu, načelnik obećava da će, za pola godine, problem i defintivno biti riješen. Dotad, u Senjaku će biti u pripravnosti kad god zapada.

(ATV)