fbpx

Građani Srpske sve dublje u kreditima!

kredit 696x266

Građani Republike Srpske nastavili su i u ovoj godini da se zadužuju samo za preživljavanje, a u prilog tome govori podatak da su krediti za opštu potrošnju na kraju prvog kvartala 2018. godine iznosili čak 2,059 milijardi KM, odnosno povećani su za 20,8 miliona u odnosu na kraj 2017.

Posljednjih godina u RS je izražen rast ovih kredita, a on je nastavljen i tekućoj godini.

Ukupni krediti građanima u RS na kraju prvog kvartala ove godine iznosili su 2,829 milijardi KM i veći su za 33,5 miliona KM u odnosu kraj 2017.

Iz izvještaja Agencije za bankarstvo RS vidljivo je da su najznačajniji rast imali upravo krediti za opštu potrošnju za koje se građani i dalje najčešće odlučuju, piše portal Capital.ba.

– Krediti za opštu potrošnju čine 73 odsto ukupnih kredita građanima i iznosili su 2,059 milijardi KM sa stopom rasta od jedan odsto u odnosu na kraj 2017. kada su iznosili 2,039 milijardi maraka – navodi se u izvještaju Agencije.

Prema namjenskoj strukturi kredita građanima za opštu potrošnju najveće učešće imaju nenamjenski gotovinski krediti koji iznose 1,8 milijardi KM ili 88 odsto ukupnih kredita za opštu potrošnju. U odnosu na kraj prošle godine oni su povećani za 23 miliona KM.

Osim potrošačkih, rast su zabilježili i krediti za stambene potrebe građana, ali su oni daleko manji od potrošačkih i iznose svega 609,7 miliona KM. Oni su povećani za 22 odsto ili za 8,9 miliona KM.

Ukupna zaduženost stanovništva po kreditima banaka u Republici Srpskoj je 2,72 milijardi KM, tako da kreditna zaduženost po stanovniku iznosi 2 324 KM i veća je u odnosu na prošlu godina kada je iznosila 2 297 KM.

Član Udruženja ekonomista “SWOT” RS Marko Đogo kaže da je tačno da rastu potrošački krediti, ali da je taj trend nešto blaži nego što je to bilo prije nekoliko godina.

– Najveći rast tih kredita imali smo od 2010. do 2012. godine kada su ljudi bukvalno dnevnu potrošnju pokrivali tim kreditima. Nastavak tog trenda ne iznenađuje pretjerano, ali čini mi se da to više nisu one stope rasta kakve su bile na početku – kazao je Đogo.

SrpskaCafe