fbpx

Gori jug Evrope, padaju rekordi

1Portugal

Više od 700 vatrogasaca danas se bori sa šumskim požarima u Portugalu, usljed temperatura koje obaraju rekord na Pirinejskom poluostrvu.

Ostatak kontinenta se takođe priprema za veliki toplotni talas sa sjevera Afrike koji će stići u nedjelju. Udar će uzrokovati sušni period od Grčke do Švedske.

Električna energija je u petak postala luksuz u mjestu Kaskais kod Lisabona zbog prekomjernog korištenja klima uređaj pa je na hiljade ljudi ostalo bez struje i mogućnosti hlađenja na 43 stepena.

Riječ je o najvećem toplotnom udaru na Pirinejskom poluostrvu još od 2003. godine. Temperature su konstantno iznad 40 stepeni, a najveća zabilježena u subotu je 47 na krajnjem jugu.

Ovo je gotovo rekordna evropska temperatura s obzirom da ona iznosi 47,3 stepena, a registrovana je 1977. godine u Atini.

Talas vrućine iz sjeverne Afrike sa sobom je donio i čestice pijeska što ima efekat blagog smanjenja temperature. U Španiji su do sada preminula tri osobe, uglavnom zbog srčanih problema uzrokovanih vrućinama u Barseloni i regiji Mursija. Požari su zabilježeni i u toj zemlji, a gašenje provode i pripadnici vojske.

U Holandiji i Njemačkoj farmeri bilježe sušu, a sjeverne evropske države rekordne temperature poput Finske u kojoj je izmjereno 30 stepeni.

Vlasti u Švedskoj i Poljskoj upozorili su građane da izbjegavaju kupanje u Baltiku zbog toksičnih gasova koje na visokim temperaturama ispuštaju morske alge.

Kod nas se u narednim danima predviđa sunčano do umjereno oblačno vrijeme, uz temperature do 36 stepeni.

(Klix.ba)