fbpx

Gori Hercegovina – najteže u Bileći

Vatrena stihija i danas gospodari hercehovačkim brdima i planinama. U mnogim selima Bileće i Gacka protekle noći nije se mirno spavalo. Ni danas situacija nije ništa bolja.

2vatra

Hercegovina i danas u gustom dimu i kilometarskim požarima. Najgora situacija na rejonu Kamenog Brda na samoj granici opština Bileća i Gacko.

Vatra je ovdje zaprijetila i objektima ali uz maksimalnu angažovanost gatačkih vatrogasaca svi su spaseni. U toku noći plamen je zaprijetio i manastiru Sveti Jovan Kroštanski u selu Korita. Za monahinju Hristinu protekle noći nije bilo sna.

“Ma imala sam da crknem od muke i od sekirancije pa se puno sa svakim svađala da nam pomognu i da nas čuvaju. A Bog nam je pokazao milost pa je vatra obišla svukuda, a nas ostavila”, kaže monahinja Hristina.

Ni ostali nisu mnogo spavali. Naprtnjače i crijeva nisu ispuštali iz ruku, kažu sa vatrom se nikad’ ne zna jer jak vjetar plamen prebaci i po stotinu metara. Vatrogascima zahvalni a znaju i uzroke.

Užas veliki, i ljudski sve faktor ovo se ne može ništa samo zapaliti”, rekao je Staniša Dumnić, iz sela Korita.

“Ja se stvarno zahvaljujem gatačkim vatrogascima koji su nesebično dali sve od sebe da nam spase kuću, da spase štalu i cijelu okućnicu”, priča Zora Cvijetić.

I poslije dva mjeseca svi hercegovački vatrogasci na visini zadatka. Kažu snage moraju imati a posebno su srećni što su spasili ono najvažnije, ljude i kuće. Gačani neumorni, najveći problem im stvara neprisupačan teren pa šumsko bogastvo ne mogu spasiti.

“Noćas su vjetrovi razni bili, okretali i na jednu i na drugu stranu. Velika borba ali smo uspjeli da je zaustavimo”, priča Čedo Davidović, vatrogasac iz Gacka.

“Ostao nam je požar aktivan u rejonu planine Babe što ugrožava četinar to je sada više opšta katastrofa. Gori tehničko drvo, visokog kvaliteta, visoka šuma”, kaže Nebojša Acdalović, komandir TVJ Gacko.

Bilećanima još teže. Samo danas su vodili bitku sa sedam većih požara. Nepristupačan teren, visoke temperature i vjetar glavni su im neprijetelji, ali neodustaju.

“Tri smo požara u području Mirilovića, Šobadina, Granice i Zvijerine uspjeli da stavimo pod kontrolu i da zaustavimo širenje. Vidjećemo, imamo ljude na terenu”, rekao je Radoslav Radmilović, komandir TVJ Bileća.

Na terenu su i su bili i trebinjski i nevesinjski vatrogasci. Trebinjce je zbog nepristupačnog terena do požara prevozio helikopter. U Ljubinju je aktivan požar na planini Ilija, ali se ne gasi, jer gori na nepristupačnom terenu. Požare u Hercegovini može ugasiti samo kiša.

 

(ATV)