fbpx

Glavni revizor, čovjek sa aferama

2revizor

Jovo Radukić je vršilac dužnosti glavnog revizora Republike Srpske. Tako je noćas odlučila vladajuća većina krnje Narodne skupštine Republike Srpske, koja je održana bez opozicije. Radukić je na ovu dužnost imenovan do okončanja procedure izbora glavnog revizora, koji je nedavno pod pritiskom vlasti podnio ostavku.

Na čelo Glavne službe za reviziju dolazi iz Ministarstva finansija gdje je obavljao dužnost pomoćnika ministra za fiskalni sistem. Novoizabrani vršilac dužnosti glavnog revizora danas nije odgovarao na telefonske pozive. 

Jovo Radukić je od 1994. do 2000. godine bio zaposlen u Republičkoj upravi javnih prihoda, odnosno Finansijskoj policiji Republike Srpske. Od 2001. godine bio je vođa Tima za reviziju u Glavnoj službi, u vrijeme kada je glavni revizor bio Boško Čeko. Službu je napustio u martu 2006. godine na poziv Aleksandra Džombića, tadašnjeg ministra finansija u vladi Milorada Dodika, koji ga je postavio za svog pomoćnika. U Ministarstvu finansija ostao je sve do danas. 

’U opoziciji tvrde da, između ostalog i zbog sukoba interesa Jovo Radukić nije mogao biti imenovan za v.d. glavnog revizora. Prekrešn je zakon o Glavnoj službi za reviziju koja je sada kažu postala Odjeljene Ministarstva finansija. 

"Skandalozno. Nažalost, od sinoć Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je dio Ministarstva finansija RS i svi revizorske izvještaji institucija u kojima je SNSD, DNS i SP biće pozitivni. Nakon postavljanja Jove Radukića glavna služba za reviziju više nema smisla da postoji", rekao je lider NDP Dragan Čavić na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Na sjednici Komisije za izbor i imenovanje na kojoj je pristvovala opozicija nije bilo predloženo imenovanje v.d. glavnog revizora. Šta se u međuvremenu desilo ne znaju, ali odgovore su tražili.

"Ispostavile su se tačnim naše tvrdnje da vlast želi postaviti za glavnog revizora čovjeka koji će im u potpunosti odgovarati i izvršavati njihova naređenja i pisati samo pozitivne izvještaje", kazao je lider SDS Vukota Govedarica.

Banjalučki biznismen Jovo Vidović prijavio je 2008. godine Jovu Radukića policiji tvrdeći da mu je tražio 100.000 maraka da bi Ministarstvo finansija odobrilo reprogram poreskog duga njegovom preduzeću "Betonski proizvodi". Vidiović  je BN televiziji danas u telefonskom razgovoru ponovio to isto, tvrdeći da je sve zataškano. 

To nije jedina optužba na račun novizabrang vršioca dužnosti glavnog revizora. Malden Ivanić je Jovu Radukića 2010. godine. optužio da je učestvovao u montiranju procesa koji se vodio protiv njega na Sudu BiH, a koji je za Ivanića rezultirao oslobađajućom presudom.

BN televizija