fbpx

Gdje je novac od klirinškog duga?

2kliring

Mjesecima se vodio verbalni rat ko je zaslužan za dobru volju Rusa da isplate klirinški dug. Kada je novac konačno isplaćen – nastala je tišina. Provjerili smo gdje je završio novac i šta je Vlada uradila?!

Ruske pare nisu potrošene. Barem, ne sve. BN televizija saznaje da je jedan dio novca vlast iskoristila, ali ne za razvojne projekte, iako su lideri vladajuće koalicije obećali da će milioni biti raspoređeni isključivo na investicione projekte koje oni dogovore. Republika Srpska je dobila oko 60 miliona maraka po osnovu klirinškog duga. Saznanja BN-a potvrdila je i predsjednica Vlade.

Ali, projekata nema. Koji je rok za početak realizacije barem jednog konkretnog projekata već standardno iz Vlade nema odgovora. Ekonomisti skeptični. U priče da novac nije potrošen – ne vjeruju.

U javnosti se sve glasnije čuju priče da će novac iz Moskve biti na Vladinom računu do naredne godine. Po običaju, izborna godina je vrijeme kada se ulaže u infrastrukturne projekete – a to sve košta.

Javnost je već navikla da Vlada narodu ne polaže račune. Ništa čudno, jer račun odavno niko i ne traži. Na kraju, ne bi bio prvi put da novac namjenjen za razvoj bude iskorišten za krpljenje budžetskih rupa.

BN televizija