fbpx

Dugovi "Toplane" se vraćaju obveznicama

20171027144243 449120

Kroz emisiju obveznica gradske "Toplane" u iznosu oko 8,5 miliona KM grad planira da restrukturiše dugove ovog preduzeća.

Odluka kojom se odobrava emisija obveznica uz garanciju grada naći će se pred odbornicima na vanrednoj sjednici Skupštine grada 1. novembra.

Odbornici će raspravljati i o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju "Eko-toplane".

Igor Radojičić, gradonačelnik, kaže da je stara "Toplana" u procesu restrukturisanja dugova, uglavnom prema komercijalnim bankama.

"To je iznos koji je preostao nakon odluka koje je Skupština grada već donijela u vezi sa dugovanjima prema komercijalnim bankama, Investiciono-razvojnoj banci te dijelom koji je Vlada RS ranije preuzela na sebe, a tiče se dugovanja prema 'Optima grupi'", kazao je u petak Radojičić nakon sjednice Kolegijuma.

Dodao je da je ovo posljednja odluka te vrste, kojom bi se kroz emisiju obveznica stare "Toplane" uz garanciju grada praktično zatvorio kompletan proces restrukturisanja duga "Toplane" od oko 80 miliona KM i dobio jasan otplatni plan s garancijama grada za narednih 10 do 15 godina.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prije nekoliko dana odobrila je kredit gradu u iznosu od 16,5 miliona KM, potrebnih za novu toplanu.

"Nadam se da ćemo dobiti podršku Skupštine za ulazak u ovaj aranžman", kazao je Radojičić.

Naveo je da će 6. novembra uputiti Nacrt budžeta za 2018. u skupštinsku proceduru.

"Planira se da bude nešto veći od ovogodišnjeg okvira", naveo je Radojičić.

Nezavisne