fbpx

Fondacija “Za porodicu” i Društvo psihologa RS kreirali platformu “Mind body”

Fondacija “Za porodicu” i Društvo psihologa RS kreirali platformu “Mind body”

Foto: bristekjegor/Freepik

BANjALUKA - Fondacija “Za porodicu” i Društvo psihologa Republike Srpske kreirali su besplatnu onlajn platformu “Mind body”, gdje će psiholozi i terapeuti savjetima pomagati parovima da tokom borbe protiv neplodnosti pobijede negativne misli i osjećanja.

Prijave za ovaj program počele su juče, simbolično na Svjetski dan mentalnog zdravlja, i trajaće do 23. oktobra, kada počinje realizacija programa.

Kako kažu iz Fondacije “Za porodicu”, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji neplodnost se definiše kao nemogućnost da par ostvari trudnoću nakon godinu dana redovnih i nezaštićenih seksualnih odnosa.

- Procjenjuje se da oko 10 do 15 odsto parova širom svijeta iskusi neplodnost u nekom trenutku svog reproduktivnog života. Uzrok su mnogi faktori, uključujući zdravstvene probleme kod jednog ili oba partnera, te godine života jer što je stariji par, to su veći izazovi plodnosti, zbog načina života, stresa i mnogih drugih okolnosti - rekli su iz Fondacije.

Dodaju da je neplodnost izazov koji se može manifestovati ne samo kao biološki problem, već i kao duboko emocionalno iskustvo koje utiče na psihu, međusobni odnos i svakodnevni kvalitet života.

- Platforma za onlajn psihološko savjetovanje “PsyhoCareLive” je povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja pokrenula program psihološke podrške parovima koji se suočavaju sa neplodnošću. Program će se fokusirati na razumijevanje neplodnosti iz psihološke perspektive - rekli su iz Fondacije te dodali da će radionica biti interaktivna, podržana od strane psihologa i terapeuta koji imaju iskustva u radu sa parovima koji se bore sa neplodnošću.

Psiholog Sanja Lukač je naglasila za “Glas Srpske” da će svi koji se prijave dobiti informacije kako da izbalansiraju um i tijelo kako bi iz osjećaja mira ušli u proces vantjelesne oplodnje.

- Važna je kontinuirana psihološka podrška parovima, što je i stav Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog udruženja za vantjelesnu oplodnju - rekla je Lukačeva dodajući da će program trajati četiri sedmice, a svim zainteresovanima besplatno će biti dostupno dosta korisnog sadržaja.

Dodala je da procesi vantjelesne oplodnje mogu biti dugotrajni, parovi mogu da imaju dobre nalaze, ali borba zna da bude izuzetno neizvjesna.

- Koliko god da su stabilno ušli u tu priču, nekad realnost ili zdravstveni kartoni ne idu u dobrom smjeru. U tom slučaju gubi se strpljenje i upornost i zato je važna psihološka podrška da prihvatimo emocije i da imamo drugačiji pristup. Ključno je da uskladimo tijelo i misli kako bismo bili u dobrom balansu da te prepreke prevaziđemo - rekla je Lukačeva.

Izazovi

Iz Fondacije “Za porodicu” kažu da, osim emocionalne podrške čiji je cilj emotivna stabilizacija i osnaživanje partnera, program će se baviti razvojem i usmjeravanjem drugih faktora koji utiču na dobrobiti i stanje partnera kao što su misli i balans uma i tijela.

- Radiće se na upoznavanju i ovladavanju tehnikama opuštanja i fizičke aktivnosti kako bi bili spremni za izazove - rekli su iz Fondacije.

GS