fbpx

Fleksibilno radno vrijeme u Austriji

20180616113343 483931

BEČ – Austrijska vlada dogovorila je fleksibilno radno vrijeme, koje će u toj državi omogućiti radni dan od 12 sati, ali i radnu nedjelju od četiri dana.

Vlada ističe da radni dan od osam sati ostaje zakonski normalno radno vrijeme, kao i da 40 sati nedjeljno ostaje pravilo.

Međutim, novi model predviđa da prosječno nedjeljno radno vrijeme kao i do sada ne smije prekoračiti 48 sati, a nedjeljna gornja granica ostaje na 60 sati.

Istovremeno, omogućava se radni dan od 12 sati i nedjelja od četiri radna dana.

Zaposleni, u slučaju povećanja radnih sati, imaju pravo da to odbiju iz ličnih razloga, na primjer zbog obaveze prema djeci.

Novi zakon neće dirati u dodatke za prekovremene sate.

Prema novom modelu, maksimalno četiri puta u godini, i ne u četiri uzastopna vikenda, moguće je zaposlenima naložiti rad za vikend ili praznike.

Zaposleni mogu birati da li će prekovremene sate upisati kao slobodne dane ili tražiti da im se oni isplate.

Vlada je istakla da su nova pravila prilagođavanje modernim uslovima života, ali koja stvaraju i mogućnost za produženi vikend, te i za preduzetnika da pokrije proizvodnju u vrijeme kada postoji velika potražnja.

Prema računici austrijske vlade, na primjer, ako jedan kuvar ili konobar u restoranu rade tokom dvije subote po 11 sati, imaće osam prekovremenih sati, što znači da će dobiti jedan slobodan dan.

Agencije