fbpx

FABRIKA DUVANA Radnicima otpremnina 500 evra po godini staža

4fabrika duvana

Skoro svi radnici Fabrike duvana Banjaluka pristali su da im bugarski vlasnik isplati otpremnine od 500 evra po godini staža, ukoliko dođe do zatvaranja fabrike koje je sve izvjesnije.

Ovim je bugarska kompanija „Bulgartabac“ napravila još jedan korak ka konačnom stavljanju ključa u bravu banjalučke fabrike, a toga su, izgleda, postali svjesni i radnici.

Iako tvrdi da još ništa zvanično nisu potpisali, predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković kaže da se radnici jesu izjasnili da, ukoliko zaista dođe do zatvaranja fabrike, pristaju na otpremninu koju je ponudio „Bulgartabac“.

– Bugari su nam dali rok od tri dana da se izjasnimo da li prihvatamo ponuđene otpremnine od 500 evra po godini staža. Od 100 radnika, oko 90 njih je pristalo i na tu najcrnju varijantu, odnosno da dobiju otpremnine po kolektivnom ugovoru – kazao je Marinković.

On kaže da su im otpremnine ponuđene paralelno uz traženje strateškog partnera, ali da do sada nisu dobili ni otpremnine niti je pronađen strateški partner.

– Oni sami priznaju da im se više isplati da nam daju otpremnine, nego da nam isplaćuju plate dok se ne nađe strateški partner. Međutim, mi i dalje insistiramo na tome da fabrika nastavi da radi, jer ovdje rade ljudi u pedestim godinama koje više niko neće zaposliti – kazao je Marinković i dodao da bi otpremnine bugarsku kompaniju mogle da koštaju oko dva miliona KM.

Marinković: Još čekamo konačan stav Vlade

Marinković je istakao da je ovo rješenje nepovoljno za radnike jer bi ostali uskraćeni za naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, ali i za prioritet prilikom zapošljavanja ukoliko bi se u budućnosti pronašao partner za fabriku.

Dodao je da radnici još uvijek čekaju konačan stav Vlade RS na pismo koje joj je „Bulgartabac“ uputio, a u kojem je jasno naveo da šanse za angažovanje novog strateškog partnera gotovo ne postoje.

Podsjećamo, Vlada RS zatražila je nedavno od „Bulgartabaca“ da se u roku od 10 dana pisanim putem izjasni da li želi prodati Fabriku duvana Banjaluka kako bi Vlada mogla tražiti strateškog partnera za nastavak proizvodnje.

Međutim, iz ove kompanije su Vladi odgovorili da su šanse da se pojavi strateški investitor u Fabrici duvana Banjaluka u bliskoj budućnosti zanemarive.

Naveli su i da su ponudili veoma povoljnu alternativu za zaposlene u Fabrici duvana, ističući da će dodatna odgađanja samo dovesti do produženja nesigurnosti za zaposlene i dodatne troškove za poslodavca, koji se žele izbjeći.

O zatvaranju 130 godina stare fabrike radnici su obaviješteni polovinom februara, a kao obrazloženje im je navedeno da „Bulgartabac više nema finansijski plan i ne bavi se duvanskom industrijom“.

Još u junu prošle godine “British American Tobacco” je kupio sve brendove cigareta koji se proizvode u Fabrici duvana Banjaluka od preduzeća „Bulgatrabac Holding“ i njegovog povezanog društva „Blagoevgrad-BT“ kao i maloprodajni lanac Fabrike duvana Banjaluka – „Lafka“. Sindikat je o tome obavijestio Vladu RS, jer je još bio na snazi memorandum kojim se „Bulgartabac“ obavezao na zadržavanje radnika i proizvodnje na tri, odnosno pet godina.

Bugarska kompanija kupila je 2013. većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM.

U međuvremenu, kroz tender ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.

(Capital)