fbpx

Evropa mora da djeluje u vrijeme promjene svjetskog poretka

5angela

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je svoje ideje za veću integraciju Evrope, među kojima je i formiranje zajedničke agencije za izbjeglice.

U intervjuu za list Frankfurter Allgemeine Zeitung, Merkel je rekla da u vrijeme kada se mijenja svjetski poredak, Evropa "mora da bude u mogućnosti da djeluje, interno i eksterno, kako bi je svijet ozbiljno shvatio".

Njemačka kancelarka ranije je govorila da Evropa ne može više da se u potpunosti oslanja na druge i da mora da preuzme svoju sudbinu u svoje ruke, a AP navodi da je time aludirala na neslaganja s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Agencija, međutim, primjećuje da se Merkel u intervjuu za njemački list uzdržala od otvorenog kritikovanja Trumpa, ali je istakla činjenicu da su se SAD povukle iz međunarodnih sporazuma i da su uvele nove tarife na uvoz čelika i aluminijuma određenim zemljama, među kojima je i Evropa.

Govoreći o novoj populističkoj vladi u Italiji, Merkel je rekla da će toj vladi prići otvorenog uma i pokušati da sarađuje sa njom umjesto da "spekuliše o njenim namjerama".

Ključni partner u novoj italijanskoj koaliciji, desničarska Liga za sjever, oštro je kritikovala EU, a njen lider Matteo Salvini rekao je da Italijani "nisu robovi" lidera u EU, Njemačke i Francuske.

Komentarišući te izjave, Merkel je za Frankfurter Allgemeine Zeitung kazala da je "najbolje fokusirati se na razgovore o bitnim pitanjima" sa Italijom, koja je četvrta po snazi ekonomija Evrope.

Ona je dodala da Njemačka ima interes da očuva sposobnost Evrope da djeluje i da se njen glas čuje, u trenutku kada se globalni poredak mijenja, uključujući i ulogu SAD.

(Vijesti.ba)