fbpx

EU upozorila Afriku na oštriju viznu politiku zbog ilegalne imigracije

5eu

EU je u srijedu upozorila afričke zemlje da će njihovi državljani dolaziti teže do viza za Evropu ukoliko odbiju readmisiju ekonomskih migranata u okviru napora bloka na suzbijanju imigracije.

Bruxelles traži širu saradnju s takvim zemljama, u nastojanjima da one prihvate neregularne migrante otkako je Evropu pogodila najteža migrantska kriza od Drugog svjetskog rata.
 
- Ne mogu shvatiti kako jedna zemlja može odbiti da ponovo primi vlastite državljane - izjavio je evropski komesar za imigraciju Dimitris Avramopoulos na konferenciji za novinare u Bruxellesu.
 
- Uvest ćemo strožije uslove za razmatranje viza kada partnerska zemlja ne sarađuje dovoljno u readmisiji neregularnih migranata - dodao je  Avramopoulos.
 
Po međunarodnom pravu, evropske zemlje ne moraju prihvatiti migrante koji traže posao ali je neophodno da prihvate ljude koji bježe pred ratom i progonom. Zvaničnici EU tvrde da su ogromna većina ljudi iz subsaharske Afrike ekonomski migranti i da su pojačani napori da se oni vrate u svoje matične zemlje.
 
Izvori iz EU i analitičari tvrde, međutim, da afričke zemlje izbjegavaju njihovu readmisiju, uglavnom zbog novca koji oni šalju svojim porodicama kako bi ojačale svoje ekonomije.  
 
- Zemlje kao što su Mali, Senegal ili Obala Slonovače veoma slabo sarađuju - izjavio je jedan diplomat za AFP.
 
- Moramo se boriti da usvojimo konzularne propusnice (za povratak migranta u njegovu zemlju), i to podriva uzajamno povjerenje koje moramo steći s tim zemljama - kazao je diplomata.
 
Na osnovu prijedloga, ukoliko komisija i države članice ustanove da afričke zemlje ne sarađuju u povratku migranata, oni mogu pooštriti pravila dobijanja viza.
 
Ona uključuju vrijeme neophodno za razmatranje molbe, dužine izdatih viza, troškove taksi za vize i izuzeće taksi za određene kategorije putnika kao što su diplomati.
 
Komisija, izvršni organ EU, saopćila je da je 14 miliona turističkih i poslovnih viza za kratkoročne boravke, do 90 dana, odobreno u 2016.
 
Vize se traže za građane stotinjak zemalja i omogućuju im da slobodno putuju takozvanom Schengenskom zonom koja obuhvata 26 evropskih država.

(Fena)