fbpx

EU poziva na hitno usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH

6krivicni

SARAJEVO - Bez obzira na jučerašnju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Evropska unija pozvala je Parlamentarnu skupštinu BiH i političke stranke da hitno usvoje izmjene Zakona o krivičnom postupku u skladu s međunarodnim standardima i zahtjevom Ustavnog suda BiH.

“Ovo će biti od ključne važnosti za sposobnost institucija odgovornih za vladavinu zakona da očuvaju sigurnost zemlje, provode osjetljive istrage i pruže imunitet svjedocima, te da sarađuju s međunarodnim agencijama za provođenje zakona poput Interpola i Evropola”, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Izražena je i ozbiljna zabrinutost zbog neuspjeha političkih stranaka, kao i Savjeta ministara i Ministarstva pravde, da se pridržavaju opredjeljenja za borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i drugih oblika teškog kriminala, u kontekstu pripreme Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

“Ova godina predstavlja jedinstvenu šansu za BiH da ojača svoju povezanost s EU i regijom, te da se približi standardima Evropske unije, a ne da se udaljava od njih”, navodi se u saopćenju iz Delegacije EU u BiH.

(Nezavisne)