fbpx

Šta nas istorija uči o razdoblju visokih kamatnih stopa

kamatne stope

Od 1970. bilo je 16 ciklusa monetarnog pooštravanja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Evropi. Trinest ih je odvelo u recesiju, navodi Capital Economics. 

Fed je prošle nedjelje započeo ciklus podizanja kamatnih stopa, a takođe se sprema da smanji bilans stanja koji je narastao  na gotovo 9 biliona dolara.

U ovom trenutku čini se da će na svakoj od preostalih šest ovogodišnjih sjednica podići kamatu jer je inflacija izmakla kontroli. Guverner Jerome Powell ponovio je u ponedjeljak da inflacija prijeti inače snažnom oporavku.

“Tržište rada je vrlo snažno, a inflacija previsoka”, rekao je Powell, dodajući da bi Fed na sljedećem sastanku (3.-4. maja) mogao podići kamatne stope za 0,5 postotnih bodova umjesto klasičnog “kvarta”. Tržišta već očekuju takav scenario s više od 50 posto vjerovatnoće.

“Moramo preduzeti odgovarajuće mjere kako bismo ponovno osigurali stabilnost cijena”, rekao je Powell, koji želi vidjeti meko prizemljenje za ekonomiju.

Šta kaže istorija?

Od 1970. bilo je 16 ciklusa monetarnog pooštravanja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Evropi. Trinest ih je odvelo u recesiju, navodi Capital Economics. Jedan od razloga zašto su više kamatne stope izazvale recesiju je nekoliko. U nekim slučajevima centralne banke su prekasno reagovale na visoku inflaciju, a zatim bezuspješno pokušale da je ukrote agresivnim podizanjem kamatnih stopa.

To je najveći rizik u sadašnjoj situaciji i zato centralne banke trenutno imaju veliku odgovornost. S jedne strane ne smiju dopustiti visoku inflaciju, a s druge strane ne smiju nesmotrenim postupcima izazvati recesije.

Poznati investitor Carl Icahn rekao je u izjavi za CNBC da je razdoblje nižeg ekonomskog rasta vjerovatno na pomolu:

“Negativno sam raspoložen. Vjerovatno smo suočeni s recesijom ili nečim još gore”, rekao je Icahn.

Prema njegovim riječima, najveća opasnost je porast inflacije, koja je u SAD-u dostigla neslavni rekord od 7,9 posto u posljednjih 40 godina. Rusko-ukrajinski rat samo pogoršava neizvjesnost.

Icahn sumnja da će Fed uspjeti da dovede američku ekonomiju do mekog slijetanja. “Pitanje je hoćemo li zbilja vidjeti meko slijetanje. Radije bih rekao suprotno. Inflacija može biti užasna kada sve ide u pogrešnom smjeru.”

Marko Majić

Izvor: SEEbiz.eu