fbpx

Prijedlog budžeta EU za 2022. 167 milijardi eura

epa euro

Evropska komisija predložila je 167,8 milijardi eura za zajednički budžet EU za narednu godinu, prenosi Tanjug. 

Budžet će biti dopunjen sa oko 143,5 milijardi eura bespovratnih sredstava u okviru fonda za opravak EU-a.

Sredstva predviđena za podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, u 2022. godini iznosiće 1,9 milijardi eura, navodi se u prijedlogu Komisije.

U Evropskoj komisiji kažu da će se sredstva iz budžeta usmjeriti na jačanje ekonomskog oporavka EU i njenih partnera, zaštitu i otvaranje novih radnih mjesta, a da će prioritet biti na zelenom i digitalnom razvoju.

"Danas predlažemo još neviđen nivo finansijske podrške kako bismo ojačali oporavak Evrope od zdravstvene i ekonomske krize. Pomoći ćemo ljudima, kompanijama i regionima koji su najviše pogođeni pandemijom. Ulagaćemo u otpornost Evrope i njenu modernizaciju putem zelene i digitalne tranzicije. Vratiti Evropu na pravi put, ubrzati njen oporavak i učiniti je sposobnom za budućnost naši su glavni prioriteti", poručio je komesar za budžet EU, Johannes Hahn.

Kada su u pitanju sektorska izdvanja, predviđeno je 118, 4 milijarde eura bespovratnih sredstava podrške ekonomiji koja dolaze direktno iz fonda za oporavak, 53 milijarde za poljoprivredu, 36,5 milijardi za regionalni razvoj, 14,8 milijardi za podršku partnerima i interesima EU širom svijeta, 13,1 milijarda za inovacije i istraživanja, 2,1 milijardu za evropski svemirski program, 1,9 milijardi za zaštitu klime, a isto toliko za zaštitu granica i IPA 3 fond za 2022. godinu.

Dodatna izdvajanja odnose se na upravljanje migracijama (1,3 miljarde eura), odbranu i bezbjednost (1,2) i oko milijardu eura za zaštitu zadravlja i EU mehanizam civilne zaštite.

EU budžet za 2022. godinu dio je višegodišnjeg zajedničkog budžeta EU za period 2021- 2027, koji iznosi 1.074 miljarde eura, odnosno dio je ukupnog paketa za opravak od 1.824 milijarde eura.

Izvor: Agencije