fbpx

Ovo je 25 najbogatijih i 25 najsiromašnijih država na svijetu

d15b3fa9 2149 48f4 a7b6 710132b729dcnovac euri 696x340

Najbogatija zemlja na svijetu je Luksemburg sa 109.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika, dok je najsiromašnija zemlja Burundi sa samo 264 dolara.

Većina najbogatijih zemalja se nalazi u Sjevernoj Americi, Evropi, Aziji i Okeaniji, dok su najsiromašnije zemlje na planeti uglavnom u Africi sa izuzetkom Haitija, Tadžikistana, Jemena i Afganistana.

U nastavku pogledajte grafike koje pokazuju 25 najbogatijih i 25 najsiromašnijih država na svijetu.

25 najbogatijih

Na spisku najbogatijih država se ne nalazi ni jedna južnoamerička ili afrička država. Također na listi se ne nalazi Monako koji bi sigurno bio u vrhu liste, ali MMF, od kog su podaci uzeti, nema raspoložive podatke o maloj državi.

bogati 2

Najveće svjetske ekonomije će najvjerovatnije ostati na vrhu dug period, ali neke od njih, kao npr. Japan, se uveliko suočavaju sa problemima, u slučaju Japana sve starija populacija, koji bi mogli da ugroze njihova tržišta.

25 najsiromašnijih

Kada su u pitanju najsiromašnije države, zanimljivo je da se u prvih 10 nalazi šest afričkih država. Uz to svih 25 najsiromašnijih zemalja, osim Zimbabvea i Tadžikistana, se smatraju najmanje razvijenim zemljama, piše portal bankar.me.

siromasni 2

One su kategorizovane prema kriterijumima na osnovu dohotka po stanovniku, imovine (poput stepena obrazovanja) i ekonomske ranjivosti. Danas više od 75 posto stanovništva u najmanje razvijenim zemljama živi ispod granice siromaštva.

Prosječni BDP po stanovniku ekonomija i tržišta u razvoju na globalnoj nivou iznosi 5.172 dolara.

Izvor: Biznis.info