fbpx

MMF: Usporen globalni rast, ali bez globalne recesije

mmf 01

Rat u Ukrajini doprinjeće usporavanju globalnog ekonomskog rasta, ali neće izazvati globalnu recesiju, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva, najavljujući nove prognoze MMF za april.

Ona je na forumu magazina Forin polisi rekla da će globalni ekonomski rast ove godine uspjeti da ostane pozitivan uprkos ratu u Ukrajini, ali da bi jedan broj zemalja sa ionako slabim ekonomijama mogao da zapadne u recesiju, prenosi Rojters.

Prema posljednjim prognozama MMF-a iz januara, za 2022. godinu je predviđen globalni rast od 4,4 odsto, što je za pola procenta manje u odnosu na prognoze iz oktobra.

Georgijava je rekla da će šokovi zbog visokih cijena energenata i hrane izazvanih ratom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije teško pogoditi zemlje u razvoju zajedno sa strožim finansijskim uslovima dok napredne države budu podizale kamatne stope.

"Mi smo težili povećanju rasta i smanjenju inflacije koja je postala problem. Umjesto toga, imamo upravo suprotno. Rast pada, a inflacija raste", rekla je Georgijeva.

Agencije