fbpx

MMF: Produbljen ekonomski jaz

mmf 01

Međunarodni monetarni fond (MMF) je zadržao prognozu rasta svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 6,0 posto za 2021. godinu, koliko je predviđao i u aprilu, dok je za 2022. povećao projekciju za 0,5 procentnih poena na 4,9 posto.

Prema ažuriranom, julskom izvještaju “Svjetski ekonomski izgledi 2021”, koji predstavlja glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinat, od aprila se dodatno produbio ekonomski jaz između razvijenih država, s jedne strane, i ekonomija u usponu i zemalja u razvoju, s druge.

To je, kako objašnjava Gopinatova, posljedica nejednake dostupnosti vakcina i dinamike vakcinacije, novih talasa zaraze izazvanog mutiranim sojevima koronavirusa u pojedinim regionima svijeta i smanjenja državnih mjera ekonomske podrške.

U novom izvještaju Fonda date su pojedinačne projekcije rasta samo za neke velike privrede, a ne za sve zemlje svijeta.

Gopinat je istakla na konferenciji da je “skoro 40 procenata stanovništva u naprednim ekonomijama potpuno vakcinisano naspram 11 procenata u ekonomijama u usponu i malog broja vakcinisanih u zemljama u razvoju sa niskim prihodima”.

To je jedan od razloga zbog kojeg su ekonomski izgledi bogatih ekonomija poboljšani, dok su smanjene prognoze brojnih zemalja u razvoju koje se bore s rastom novih korona slučajeva.

Znatno podignute projekcije rasta SAD-a

MMF je znatno podigao projekciju rasta Sjedinjenih Država za ovu godinu u odnosu na aprilsku procjenu, i to za 0,6 procentnih poena na 7,0 posto, dok je za 2022. godinu povećao prognozu za čak 1,4 procentna poena na 4,9 posto.

Pri tome je pošao od pretpostavke da će američki Kongres odobriti predloženi infrastukturni i socijalni plan predsjednika Džoa Bajdena vrijedan oko četiri biliona dolara.

Istovremeno, Fond je smanjio prognozu rasta Indije za 2021. godinu za tri procentna poena na 9,5 posto, ali i Kine za 0,3 procentna poena na 8,1 posto, pozivajući se na smanjenje javnih ulaganja i ukupne fiskalne podrške kineskim privrednicima.

Što se tiče eurozone, MMF sada očekuje rast BDP-a od 4,6 procenata u tekućoj godini (za 0,2 posto viši od aprilske projekcije), dok je za 2022. povećao prognozu rasta monetarnog bloka za 0,5 procentnih poena na 4,3 posto.

Nepromijenjena predviđanja za Njemačku i Francusku

Predviđanja za Nemačku i Francusku za 2021. godinu su ostala nepromijenjena na 3,6 i 5,8 procenata, respektivno, dok je projekcija rasta Italije povećana za 0,7 procentnih poena na 4,9 posto.

Od ostalih razvijenih svjetskih ekonomija, prognoza za Veliku Britaniju je podignuta na 7,0 procenata za ovu godinu (za 1,7 p.p), dok je za Japan smanjena na 2,8 posto (za 0,5 p.p). Fond je takođe poboljšao procjenu ovogodišnjeg rasta Rusije na 4,4 procenta (za 0,6 p.p).

Povodom aktuelnih inflatornih pritisaka širom svijeta, MMF smatra da ih treba posmatrati kao privremeni rezultat “neusklađenosti između potražnje i ponude” usljed ponovnog otvaranja ekonomija, i očekuje da će se inflacija u većini zemalja vratiti 2022. na vrijednosti prije pandemije.

Upozorava, međutim, da bi uporno visok nivo inflacije mogao da navede Federalne rezerve i druge centralne banke razvijenih zemalja na “preispitivanje” monetarne politike, što bi zadalo dvostruki udarac tržištima u usponu – veći odliv kapitala i dok bi pooštreni finansijski uslovi dodatno opteretili njihov rast.

Izvor: Tanjug