fbpx

MMF odobrio 650 milijardi dolara pomoći siromašnim zemljama

677z381 mmf

Venecija - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je alokaciju MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SDR) u iznosu od 650 milijardi dolara, kako bi raspodjela deviznih rezervi za 190 zemalja članica bila završena u ciljanom roku do kraja avgusta. 

Izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva izjavila je da će sada predstaviti prijedlog raspodjele SDR-ova, najobimniji u 77-godišnjoj istoriji ove međunarodne finansijske institucije, odboru guvernera Fonda i predstavnicima svih zemalja članica MMF-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuetrs.

“Ovo je izuzetan podsticaj iniciranju aktivnosti u svijetu“, navela je Georgieva u saopštenju objavljenom uoči dvodnevnog sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20 u Veneciji, koji počinje u petak.

“Dodjela SDR-ova povećat će likvidnost i rezerve svih naših zemalja članica, učvrstit će povjerenje i ojačati otpornost i stabilnost globalne ekonomije“, dodala je ona.

MMF je 2009. godine podijelio SDR rezerve u iznosu od 250 milijardi dolara zemljama članicama kako bi pomogao da se ublaže posljedice globalne finansijske krize.

SDR su devizna imovina MMF-a, koju čini korpa valuta – dolar, euro, jen, funta i juan.

Da bi mogle trošiti dodijeljeni iznos SDR-a, države ih prvo moraju zamijeniti za neku od osnovnih čvrstih valuta, što od njih zahtjeva da nađu zemlju partnera koja je voljna za razmjenu.

Georgieva je rekla da će nova alokacija SDR-a, koju su u aprilu prvo podržale vodeće ekonomije G20, imati pozitivan efekat na sve zemlje članice MMF-a, a posebno će pomoći ugroženim zemljama da pojačaju odgovor na COVID krizu.

Dodala je da će se Fond aktivno angažovati sa zemljama članicama u narednim mjesecima kako bi “utvrdio održive opcije za dobrovoljno kanaliziranje SDR-ova iz bogatijih članica radi podrške našim siromašnijim i ranjivijim zemljama”.

Očekuje se da će zvaničnici finansija G20 tokom naredna dva dana razgovarati o potencijalnim iznosima instrumenta SDR-a, kako za zemlje s niskim prihodima, tako i nekim ranjivim zemljama sa srednjim prihodima i malim ostrvskim državama.

Izvor: Agencije