fbpx

Loše prognoze za proizvođače pametnih telefona

3pametnimobil

Više od polovine korsinika mobilnih telefona u svetu ne namerava da kupuje nove modele pametnih telefona u narednih dve do pet godina, jer smatraju da su novi modeli preskupi za ono što nude i promovišu kao „revolucionarne“ inovacije. 

Potrošači su se, izgleda, konačno opametili na žalost proizvođača pametnih telefona. Pravilo koje je važilo ranijih godina da najveći broj korsinika mobilnih telefona kupuje novi model svake dve godine, čim istekne ugovor s mobilnim operaterom, u poslednje vreme ima sve manje pobornika. Ubuduće, taj broj će biti još manji, pokazuje najnovije istraživanje američke organizacije Ting Mobile, koja je specijalizovana isključivo za tržište mobilnih servisa.  

U istraživanju koje je sprovedeno među više od 3.600 korisnika mobilnih telefona širom sveta, čak 55 odsto anketiranih je izjavilo kako namerava da zadrži svoj aktuelni telefon u narednih dve do pet godina. „Ovakvi rezultati potvrđuju najgore strahove proizvođača mobilnih telefona, poput Epla i Samsunga“, ocenjuje se u istraživanju i navodi da su za promene u ponašanju potrošača ključna dva razloga. Prvi je ogroman rast cena novih modela na tržištu, a drugi je percepcija korisnika da tako visoku cenu ne prate noviteti koji bi opravdali izdvajanje tolikih iznosa za novi model pametnog telefona. 

Ispitanici ocenjuju da novi modeli svakako rade brže, imaju veće ekrane i kvalitetnije kamere, ali da te razlike nisu toliko izražene u odnosu na karekteristike telefona koje već poseduju i da upravo zato ne žele da plaćaju ogromne sume samo zato da bi imali telefone koji su „u trendu“. 

Imajući u vidu trenutne, izuzetno visoke cene novih modela, verovatno je da će njihova prodaja biti sve lošija i da se takva kretanja na tržištu neće preokrenuti u skorije vreme, zakljućuje se u istraživanju. Autori podsećaju da su proizvođači pametnih telefona verovali kako će savitljivi telefoni dati novi zamah tržištu, ali s obzirom na to kakvi problemi prate lansiranje prvih savitljivih modela i na činjenicu da se ti rokovi stalno odlažu, to se po svoj prilici neće dogoditi u skorije vreme. 

bif.rs