fbpx

Ko plaća najskuplje a ko najjeftinije naftne derivate u regiji

nafta

Najveće cijene naftnih derivata u regionu su u Albaniji, a najniže u Sjevernoj Makedoniji, pokazuje analiza Federalnog ministarstva trgovine na osnovu podataka GlobalPetrolPrices. 

U maju ove godine u Albaniji se za litar premium bezolovnog benzina BMB plaćalo 3,70 KM, a u Sjevernoj Makedoniji 2,88 KM.

Među skupljim zemljama su Hrvatska (3,32 KM po litru) i Crna Gora (3,30 KM), dok je BiH (Federacija BiH) uz Sjevernu Makedoniju najjeftinija (2,95 KM). Cijena u Federaciji BiH je za 7,5 posto manja od regionalnog prosjeka.

U "zlatnoj" sredini po cijenama su Slovenija (3,13 KM) i Srbija (3,03 KM). 

36902

Sličan je odnos cijena i kod dizela koji u Albaniji košta najskuplje, 3,83 KM za litar, dok je u Sjevernoj Makedoniji najjeftiniji 2,75 KM. U Bosni i Hercegovini (FBiH) cijena je 3,17 KM.
Dizel je u Sjevernoj Makedoniji ubjedljivo najjeftiniji i tamo se plaća za 17,9 posto manje nego što prosječno plaćaju vozači u preostalih sedam posmatranih zemalja u regiji.

Cijene naftnih derivata bilježile su uspon tokom cijele 2021. godine, a snažan rast imale su u ovoj godini, naročito od marta, kao rezultat rusko-ukrajinskog rata.

Tako su maloprodajne cijene super plus bezolovnog benzina BMB 98 u maju ove godine bile za 37,9 posto veće u odnosu na maj 2021. godine, a sličan rast bio je kod premium bezolovnog benzina (39,8 posto), dok je cijena dizela ekslodirala sa rastom na gopdišnjem nivou od 55,4 posto.

U Federaciji BiH još uvijek su na snazi mjere neposredene kontrole cijena uvedene 1. aprila 2021. godine kada je propisana maksimalna visina marži za distributere u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata, prenosi Indikator.ba.