fbpx

Farmeri pozivaju nadležne da reaguju: Visoka cijena mlijeka neopravdana

farma mljekari

Nova godina donijela je i nove cijene. Nažalost, ne niže. Od prvog januara poskupjele su čak i osnovne životne namirnice. U trgovinama širom Bosne i Hercegovine cijena jednog litra mlijeka odavno je premašila dvije marke. Međutim, bh. farmeri tvrde da je ta cijena neopravdana, s obzirom na njenu nesrazmjernost u odnosu na otkupnu. Stoga nadležne pozivaju na hitnu reakciju.

Proizvodnja je poskupjela 300 posto, a otkupna cijena mlijeka ostala je niska, kažu farmeri, koji ovih dana zbrajaju gubitke i razmišljaju o smanjenju stočnog fonda. Otkupna cijena mlijeka, u zavisnosti od klase, iznosi od 50 do 60 feninga po litru, što je brojne farme dovelo do gašenja.

Nekontrolisan uvoz, upitan plasman i niska okupna cijena na porodičnom imanju Petra Dragojlovića gase sedam decenija dugu tradiciju proizvodnje mlijeka. Stočni fond su morali prepoloviti. Zarada nikakva, a nametima u proizvodnji, kažu, nikad kraja.

“Računao sam - 22 parazita su na mom litru mlijeka. Mnogo ih je. Dvaput godišnje moraš vaditi sanitarnu knjižicu, pa od vađenja krvi, veterinara, vozača i na kraju trgovca, 22 je njih na jednom litru mlijeka”, ističe Dragojlović.

S druge strane, krajnji potrošači isto to mlijeko u trgovinama plaćaju pet puta skuplje u odnosu na cijenu po kojoj su ga farmeri prodali otkupljivačima. U Privrednoj komori saglasni su da je potrebno izvršiti detaljnu analizu stanja na tržištu.

“Stvar je tržišta i dogovora. Privredna komora u potpunosti podržava dogovore koji će ići u korist i komercijalnim proizvođačima i direktnim proizvođačima mlijeka”, kaže Željko Vidić, sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore regije Bijeljina.

A dogovora, po svemu sudeći, nema. Ceh plaćaju primarni proizvođači i krajnji potrošači. Zarada je negdje u sredini. Otkupljivači mlijeka tako su i odbili da stanu pred naše kamere.

“Otkupljivači mlijeka, na kraju se ispostavilo, oni su najveći. Otkupljuju mlijeko po 80-90 feninga, a prodaju ga po 2,5 marke”, kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono Bijeljina.

“Godine 2008. cijena mlijeka je bila 1,20 KM. Tad je koncentrat bio 45 do 50 feninga. Kako je država dala podsticaj poljoprivredniku, mljekari su skidali cijene mlijeka i evo dokle smo došli. I ko je zaradio - mljekara, a mi smo opet u minusu”, ističe farmer Nebojša Đokić.

S druge strane, tržišna inspekcija proteklih je mjeseci provodila kontrole. Prvi rezultati češljanja poslovnih knjiga mljekara pokazuju znatna kršenja propisane marže, zbog čega su pojedini već kažnjeni i upozoreni da u zadatom roku snize cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Uopšte nema efekta. Hvale se kako su naplatili 3-4 miliona KM kazni, a cijene se nisu promijenile”, naglašava Vasilić.

Bosna i Hercegovina je tokom protekle godine izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 114,5 miliona KM, dok smo u istom periodu uvezli mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 225 miliona KM. I dok je tržište preplavljeno uvezenom robom, niko ne osjeća potrebu da zaštiti domaće proizvođače povećanjem otkupne cijene, podsticaja i obezbjeđenja plasmana.

“Šta je s nama? Kažu: Nemojte da razmišljate, vi samo radite, a mi ćemo razmišljati o vama. Pa evo, nećemo više ni raditi, ja neću proizvoditi, pa nek uvoze mlijeko, nek rade šta hoće”, poručuje Đokić.

Proizvođači nisu zadovoljni ni novim nacrtom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za 2023. godinu prema kome je premija za mlijeko i dalje ostala u iznosu od 0,25 KM. Proizvođači traže da, s obzirom na poskupljenje svih proizvodnih imputa, premije iznose 45 feninga po litru, u suprotonom, najavljuju proteste i smanjenje proizvodnje mlijeka.

Izvor: federalna.ba