fbpx

EU traži trajnije proizvode na tržištu

industrial porast

Vrijeme je da se prekine s modelom ‘uzmi, proizvedi, pokvari i baci’, koji je toliko štetan za našu planetu, zdravlje i ekonomiju, izjavio je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Komisije.

Na tržištu Europske unije uskoro bi se trebali pojaviti fizički proizvodi koji moraju biti popravljivi, energetski učinkoviti, ekološki prihvatljiviji i da se mogu reciklirati, javlja Hina.

Takva je najava stigla iz Europske komisije koja je predložila opsežan paket u okviru tzv. koncepta kružne ekonomije.

“Vrijeme je da se prekine s modelom ‘uzmi, proizvedi, pokvari i baci’, koji je toliko štetan za naš planet, zdravlje i ekonomiju”, izjavio je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Komisije.

“Ljudima je dosta proizvoda koji se pokvare čim im istekne jamstvo”, dodao je Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo.

Paket uključuje prijedlog Uredbe o ekodizajnu održivih proizvoda, koji, između ostaloga, predviđa digitalnu putovnicu proizvoda, koja će sadržavati informacije od čega se proizvod sastoji i može li se reciklirati. U pogledu mogućnosti recikliranja planira se uvođenje označavanja poput onoga kod označavanja energetske efikasnosti proizvoda oznakama od A do G.

Dopune pravila za zaštitu potrošača

Paket također uključuje i novu strategiju za tekstil kako bi postao trajniji i mogao se ponovno koristiti i reciklirati, zatim nove mjere za građevinske proizvode te dopune pravila za zaštitu potrošača, koji će prisiliti proizvođače da deklariraju koliko će proizvod trajati i može li se popravljati.

Nova pravila, koja trebaju usvojiti Vijeće i Parlament da bi postala obvezujuća, bit će sigurno suočena s pokušajima lobiranja proizvođača, koji namjerno ograničavaju vijek trajanja svojih proizvoda kako bi potrošače prisilili da kupuju nove.

“Podržavamo proizvođače koji sve više žele birati proizvode koji dulje traju i koji se mogu popravljati. Moramo osigurati da ih u tome ne ometaju pogrešne informacije. Potrošačima dajemo nove snažne alate kako bi mogli donositi informirane odluke”, izjavila je Vera Jourova, potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost.

Izvor: Agencije