fbpx

Cijene nafte u svijetu nastavljaju padati

nafta benzinska foto dawn mcdonald lBP2muAsD94 unsplash

Foto: Dawn McDonald Unsplash

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je prošle sedmice 3,5 posto – na 82,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 posto – na 76,68 dolara.

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su pale više od tri posto jer se trgovci plaše slabljenja potražnje, s obzirom da centralne banke podižu kamatne stope kako bi usporile rast ekonomija i tako suzbile inflaciju.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je prošle sedmice 3,5 posto – na 82,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 posto – na 76,68 dolara, javlja Hina.

Nakon rasta prethodne sedmice, cijene su nafte prethodnih sedam dana bile pod pritiskom jer je sve jasnije da će američka centralna banka zbog i dalje povišene inflacije povećati kamatne stope više nego što se očekivalo. To znači da će oslabiti potražnja za naftom jer će se usporiti rast najveće svjetske ekonomije i najvećeg potrošača nafte u svijetu.

Te zabrinutosti izazvao je predsjednik Feda Jerome Powell koji je upozorio da bi kamatne stope mogle biti povećane više i bržim tempom nego što se očekivalo.

Nastavak dizanja kamata

S obzirom da je i u drugim zapadnim ekonomijama inflacija i dalje visoka, očekuje se da će i centralne banke tih zemalja, uglavnom evropskih, nastaviti podizati kamate.

Podršku cijenama pružaju procjena da će porasti potražnja iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, jer se očekuje oporavak tamošnje ekonomije.

Kineski uvoz nafte u prva dva ovogodišnja mjeseca pao je za 1,3 posto u odnosu na isti period prošle godine, no ubrzani uvoz u februaru ukazuje na oporavak potražnje nakon ukidanja strogih COVID mjera.

Posljednjih mjeseci cijene se nafte kreću u relativno uskom rasponu, dok su u odnosu na početak godine trenutno u minusu.

Izvor: Agencije