fbpx

Cijene nafte oštro pale zbog usporavanja ekonomskog rasta

nafta 1 322360

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro pale jer centralne banke zapadnih zemalja podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, što će usporiti rast ekonomija i oslabiti potražnju za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 7,9 posto, na 93,02 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,7 posto, na 86,87 dolara. Pad cijena ponajviše je posljedica strahovanja trgovaca da će zaoštravanje monetarne politike u zapadnim zemljama izazvati usporavanje rasta ekonomija, a možda i recesiju. A zbog toga se očekuje slabljenje potražnje za naftom.

Američka ekonomija je tehnički već u recesiji, a zbog energetske krize recesija prijeti i zemljama Evrope. Unatoč tome, i američki Fed i Evropska centralna banka primorani su povećati kamatne stope kako bi suzbili visoku inflaciju.

Trgovce zabrinjavaju i stroge mjere suzbijanja COVIID-a u Kini.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, zahvaljujući oporavku svjetske ekonomije od koronakrize, od početka ove godine cijene su nafte, ponajviše zbog rata u Ukrajini, porasle više od 15 posto.