fbpx

Cijene gasa u Evropi na najnižem nivou u posljednjih godinu i po dana

gasovod banatski dvor

Cijene prirodnog gasa u Evropi pale su na najniži nivo u skoro 18 mjeseci, što je najnoviji znak da je region izbjegao energetsku krizu od koje se strahovalo, prenosi Si-En-En.  

Referentne veleprodajne cijene gasa pale su danas za skoro 5 odsto i dostigle su 49 evra (52 dolara) po megavat-satu, što je njihov najniži nivo od septembra 2021. i daleko od rekordnog nivoa od 320 evra postignutog u avgustu prošle godine, pokazuju podaci Independenta.

Kako prenosi američki medij, ovo je izuzetan preokret za kontinent koji je prije samo nekoliko mjeseci bio suočen sa nestašicom i potencijalnim nestankom struje pošto je Rusija, nekada najveći snabdjevač, drastično smanjila izvoz gasa u Evropu, kao odgovor na sankcije EU zbog invazije na Ukrajinu, prenosi Tanjug.

Pad cijena, koje su na najnižem nivou od početka rata u Ukrajini, dodatno će smanjiti rizik od recesije u Evropi. Cijene su snižene, kako navodi CNN, zbog neočekivano toplog vremena ove zime, kao i napora regiona da racionalizuje potrošnju gasa, pronađe alternativne snabdevače i popuni skladišta.

Prodavnice gasa širom Evropske unije bile su popunjene 65 odsto u četvrtak, prema izveštaju Gas Infrastructure Europe, udruženja koje zastupa interese evropskih operatera gasne infrastrukture.

EU je takođe povećala uvoz prirodnog gasa iz Norveške i tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Sjedinjenih Država i Katara.

Izgleda kao da se Evropa uspješno odvikla od ruskog gasa, rekao je za Si-En-En direktor za energetiku, klimu i resurse u Eurasia Group Hening Glojstin.

I dalje je relativno skupo u poređenju sa dugoročnim prosjekom prije krize, ali trenutni nivoi cijena više ne ukazuju na rizik od nestašice, kao što su to bili veći dio prošle godine, dodao je.