fbpx

Britanci se bore s najvećim nedostatkom radne snage od 1997. godine

britanija radnici

Britanski poslodavci bore se s najvećim nedostatkom radnika od kasnih '90-ih, a usljed žurbe za ponovnim otvaranjem nakon lockdowna i naglog pada broja stranih radnika zbog koronavirusa i Brexita. 

Proglašavajući uzbunu zbog rizika za ekonomski oporavak od akutnog nedostatka radne snage, Konfederacija za zapošljavanje (REC) i knjigovodstvena firma KPMG istakli su da se broj raspoloživih radnika u junu smanjio najbrže od 1997. godine.

Firme za zapošljavanje prijavljuju probleme u zapošljavanju u nekoliko sektora privrede, kao što su transport i logistika, ugostiteljstvo, proizvodnja i građevinarstvo.

Pored problema sa regrutovanjem kuhara, radnika u kuhinji, spremača i skladišnog osoblja zabilježenih u prethodnim mjesecima, problemi za poslodavce šire se u tipično više plaćene sektore kao što su finansije, IT, računovodstvo i inženjering.

"Sada više nego ikad potrebne su nam akcije preduzeća i vlade kako bi se preusmjeravali i usavršavali radnici, jer sve veći jaz u radnoj snazi može usporiti ekonomski oporavak Velike Britanije", rekla je Claire Warnes, voditeljica obrazovanja, vještina i produktivnost u KPMG UK.

Poslodavci se suočavaju i sa dodatnim komplikacijama jer sve manje radnika iz EU putuje u Britaniju zbog granične kontrole zbog Covid-19 i vladinih pravila o imigraciji nakon Brexita.

Prema istraživanju REC-a i KPMG-a, na više od 400 regrutnih firmi, nagli rast potražnje za zapošljavanjem doveo je do nezapamćenog pada dostupnosti kandidata u junu. Regruteri su primijetili da su povećani broj zapošljavanja, Brexit, te nesigurnost vezana za pandemiju uticali na broj dostupnih tražilaca posla.

Skoro 9 miliona radnika otpušteno je tokom prvog vala pandemije, s oko 5 miliona u valu u januaru ove godine. Nezaposlenost u Velikoj Britaniji opala je posljednjih mjeseci, jer su firme dosta zapošljavale, i pala je na 4,7 posto, odnosno oko 1,6 miliona ljudi.

Engleska banka predviđa da će nezaposlenost porasti na 5,5 posto. Međutim, ovo je znatno ispod očekivanja prošle godine da će Covid-19 dovesti do gubitka posla najbržom stopom od 1980-ih, što bi dovelo do 12 posto nezaposlenosti.

U znak rastućeg pritiska na kompanije, istraživanja britanskih privrednih komora pokazala su da je 70 posto onih koji su pokušali zaposliti radnike u tri mjeseca do juna imalo poteškoća da to učini.

Prema anketi provedenoj na 5.700 kompanija, 52 posto njih je reklo da je pokušalo zaposliti radnike tokom tri mjeseca do juna. Sektori s najvećim problemima u zapošljavanju radnika bili su građevinarstvo, hoteli i ugostiteljstvo te proizvodnja.

Jane Gratton, šefica politike za ljudska prava u BCC-u, rekla je da je dio problema za poslodavce taj što je nestašica vještina koja je postojala u Britaniji prije pandemije postala očita još jednom kad se ekonomija ponovo otvorila.

"Ohrabrujući rast otvaranja novih radnih mjesta u proizvodnom i uslužnom sektoru sputavaju poteškoće u zapošljavanju na svim nivoima, ugrožavajući rast i produktivnost", rekla je.

Procjenjuje se da je 1,3 miliona radnika koji nisu iz Velike Britanije napustilo zemlju tokom pandemije. Poslovni čelnici rekli su da bi ublažavanje pravila o imigraciji nakon Brexita moglo pomoći u rješavanju nestašica, ali su također pozvali na dalje ulaganje vlade u vještine i obuku kako bi se povećao broj domaćih kandidata. Stručnjaci za zapošljavanje vjeruju da se ljude odbija od rada u određenim sektorima koji su posljednjih godina stekli reputaciju zbog niskih plata i loših uslova, te da zabrinutost zbog nastavka širenja Covid-19 također ima uticaja.

Klix