fbpx

Bogatstvo 2.153 milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi

euro euri novac epa 1 4

Ekonomski sistem baziran na nejednakosti na svojim leđima nose žene, upozorava britansko udruženje Oxfam.

Broj milijardera udvostručen je u proteklih deset godina, zahvaljujući ekonomskom sistemu baziranom na nejednakosti, koji na svojim leđima nose žene, upozorilo je britansko udruženje za borbu protiv siromaštva Oxfam.

Bogatstvo 2.153 svjetska milijardera premašuje imovinu 4,6 milijardi ljudi, odnosno 60 posto svjetske populacije, pokazuje izvještaj Oxfama, objavljen dan uoči okupljanja svjetskih političkih i poslovnih čelnika u švicarskom Davosu, prenijela je Hina.

"Taj duboki jaz temelji se na pogrešnom i seksističkom ekonomskom sistemu", konstatiraju autori izvještaja, ističući podatak da 22 najbogatija muškarca svijeta imaju više novca nego sve žene u Africi.

Neadekvatno oporezivanje najbogatijih

Žene i djevojke dnevno troše milijarde neplaćenih sati na kuhanje, čišćenje i brigu za rođake, zbog čega se mnoge među njima ne mogu obrazovati i zaposliti, utvrdili su u Oxfamu.

Vrijednost njihovog rada tri puta je veća od vrijednosti globalne tehnološke industrije, dodaju.

Vlade se neadekvatnim oporezivanjem najbogatijih pojedinaca i kompanija odriču novca kojim bi se žene moglo izvući iz siromaštva, upozoravaju u Oxfamu.

Predlažu da u sljedećih deset godina jedan posto najbogatijih u svijetu plaća samo 0,5 posto veće poreze, što će omogućiti otvaranje 117 miliona radnih mjesta u sektorima poput zdravstva, obrazovanja i brige za starije i djecu.

Izvor: Agencije