fbpx

Edin Idrizović, Dodikov "Prointer" širi i na teritoriju Federacije BiH

4edin

Uz kapital od 2. 000 KM kao osnivači su navedeni banjalučki ogranak firme i „Palomonte limited“ sa Kipra, osnovan 23. novembra 2016. godine. Na čelu federalnog “Prointera”, sa sjedištem u Sarajevu, je Edin Idrizović, kojem nisu ograničena ovlašćenja.

Republika Srpska postala je tijesna za banjalučki „Prointer“, IT firmu koja je samo prošle godine pobijedila na šezdesetak tendera instituacija i javnih preduzeća teških 21,2 miliona KM. Poslovanje je u oktobru prošle godine proširio na Federaciju Bosne i Hercegovine, saznaje poslovni portal Capital.

Uz kapital od 2.000 KM kao osnivači su navedeni banjalučki ogranak firme i „Palomonte limited“ sa Kipra, osnovan 23. novembra 2016. godine. Na čelu federalnog “Prointera”, sa sjedištem u Sarajevu,  je Edin Idrizović, kojem nisu ograničena ovlašćenja.

Kompanija „Prointer“, osnovana 2015. godine, došla je u žižu nakon prošlogodišnjeg tendera za Fond zdravstvenog osiguranja RS. Planom javnih nabavki zdravstva za 2017. godinu bilo je predviđeno da se za posao isporuke „hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS“ utroši 17,4 miliona KM (bez PDV-a), ali je Upravni odbor Fonda u januaru donio odluku u kojoj je precizirano da se kod nabavke mijenja iznos procijenjene vrijednosti i da se on povećava na 23,2 miliona KM (bez PDV-a).

U javnosti je u više navrata nezvanično isticano da iza ove firme stoji Igor Dodik, sin Milorada Dodika, iako je on to nekoliko puta demantovao. Kao drugi vlasnik pominje se Slaviša Kokeza.

Bez obzira ko je na papiru formalni vlasnik, ugovori koje je „Prointer“ za samo dvije godine potpisao pokazuju da ova kompanija uživa neobično veliko povjerenje javnih preduzeća u RS, ali i drugih ustanova u RS.

Milionski ugovor u oktobru prošle godine namijenio mu je Univerzitetski klinički centar RS koji će mu za aktivnu mrežnu opremu i povezivanje isplatiti 2,3 miliona KM. 

4edin 1

Mervan Miraščija iz Fonda otvorenog društva BiH nedavno je izjavio da namještanje specifikacija u tenderskoj dokumentaciji za banjalučke IT firme „Lanaco“ i „Prointer“ postaje drsko, a onda se dotakao i upravo ove javne nabavke UKC RS.

„Konkretno u slučaju Univerzitetskog kliničkog centra RS i tendera na kojem je pobijedio ‘Prointer’ bilo je riječi o potpunom odstupanju od vrijednosti za 0,1 odsto. Neki dijelovi tehničke specifikacije uopšte se ne prevode, nego se u tenderskoj dokumentaciji nalaze na engleskom jeziku. Kada pogledate sve detalje, jasno je kome je tender namješten“, istakao je Miraščija.

Serverska, komunikaciona, aktivna i pasivna mrežna oprema bila je neophodna Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, a na tenderu teškom 591.000 KM, dakako, pobijedio je „Prointer“.

4edin 2

Ova firma posebno je draga Poreskoj upravi RS, s kojom je za tri posljednja mjeseca prošle godine mjeseca potpisala četiri ugovora vrijedna oko 615.000 KM. Poreznici su 468.000 KM izdvojili samo za opremu i proširenje serverskog sistema.

Od „Prointera“ ne bježi ni Vlada RS koja ga je 25. decembra „počastila“ sa 287.000 KM. Zauzvrat „Prointerova“ IT ekipa održavaće Vladin data centar i infrastrukturu informacionog sistema.

Desetine hiljada maraka vrijedne poslove ova firma potpisala je sa Elektroprivredom RS – 233.861 KM, Zavodom za zapošljavanje RS – 160.000 KM, Fondom zdravstvenog osiguranja RS – 150.000 KM, Ministarstvom finansija RS – 45.000 KM.

Zajedno sa beogradskom centralom firme, ali i banjalučkim “ Lanacom”, „Prointer“ je mahom bio potpisan kao jedan od najpovoljnijih ponuđača na milionski teškim javnim nabavkama koje su raspisivale Elektroprenos BiH – 2,5 miliona KM, Elektroprivreda RS – 2,4 miliona KM i Poreska uprava RS – čak 7,1 milion KM.

Finansije “Prointera” dostižu zavidan nivo. Od 133.000 KM, koliko je iznosila dobit 2015. godine, u 2016. godini povećana je više od pola miliona KM. Za to vrijeme prihodi su sa oko 650.000 KM vrtoglavo porasli na 5,2 miliona KM.

Izvor: Capital/SB