fbpx

Dunja Mijatović novi komesar za ljudska prava u Vijeću Evrope

1dunja

Mijatović će dužnost povjerenika preuzeti 1. aprila 2018. godine na mandat od šest godina

Dunja Mijatović izabrana je za novog komesara za ljudska prava u Vijeću Evrope.

Mijatović je dobila 107 glasova, dok je njen protukandidat, Francuz Pierre-Yvesa Le Borgn, imao 103 glasa.

Podsjećamo, Mijatović je sinoć ušla u drugi krug izbora.

U prvom krugu Mijatović je osvojila 76 glasova iza Le Borgin koji je osvojio 105 glasova. Na trećem mjestu bio je slovenački kandidat Goran Klemenčić sa 67 glasova koji se povukao i pozvao parlamentarce da podrže Mijatović.

Mijatović će dužnost povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava preuzeti 1. aprila 2018. godine na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove mandata.

Dunja Mijatović je obavljala dosad funkciju direktorice Sektora za emitovanje od 2001. godine. Od 1998. godine je radila u Nezavisnoj komisiji za medije - IMC, kao šef Odjeljenja za programske standarde i prigovore. Magistrica je evropskih studija (diploma Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Bolonji i Londonske škole za ekonomiju), a magistrirala je o temi "Internet i sloboda izražavanja".

Izabrana je za zamjenicu predsjedavajućeg Evropske platforme regulatornih tijela - EPRA u maju 2003. godine, a ponovo je imenovana u maju 2005.

Mijatović je od 2005. godine predsjedavala i radnom grupom eksperata Vijeća Evrope za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize (MM-S-IC). Ova grupa je uspostavljena u okviru Nadzornog komiteta za masmedije (CDMC) Vijeća Evrope.

Dunja Mijatović bila je do 2016. godine i predstavnica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija.

(Agencije)