fbpx

Ambasada Švedske osvijetljena zavisno od nivoa zagađenja zraka

2401 svedska ambasada u bih

Anders Hagelberg, ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini, kaže da je prošle zime bio šokiran kvalitetom zraka u Sarajevu.

Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg najavio je da će u sljedećim danima fasada zgrade Ambasade Švedske u Sarajevu biti osvijetljena različitim bojama, u zavisnosti od zagađenja zraka, a u okviru kampanje "Pričajmo o zraku".

Pojasnio je da će smeđa i ljubičasta označavati opasan nivo zagađenja, narančasta opasan nivo za osjetljive ljude i djecu, crvena vrlo opasan nivo zagađenja za sve, žuta nešto bolji, a zelena boja prihvatljiv kvalitet zraka, prenosi Fena.

"Kad sam prvi put došao u Bosnu i Hercegovinu, prošle zime, bio sam, najblaže rečeno, šokiran lošim kvalitetom zraka i iako neki kažu da ove zime nije tako strašno, ipak jest. Zapravo je smrtonosno", rekao je Hagelberg.

Dodao je da je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini umrlo 223 ljudi (na 100.000 stanovnika) i da je neshvatljivo da to nije prvi prioritet u zemlji.

Podizanje svijesti

"Odlučni smo učiniti koliko možemo na podizanju svijesti o ovom problemu, ali i praktično poboljšati situaciju, mada je najvažnije u svemu tome političko vodstvo", istakao je Hagelberg.

Zajedno s njim, podršku kampanji pružili su ministrica okoliša i turizma bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, pomoćnik ministra okoliša bh. entiteta Republika Srpska, šef misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini, ambasadori Italije, Slovačke, Njemačke, Švicarske, Norveške, zamjenik ambasadora Japana te zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Kampanju "Pričajmo o zraku" provodi Švedska agencija za zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Federalnim hidrometeorološkim zavodom Bosne i Hercegovine i Hidrometeorološkim zavodom RS-a.

Izvor: Agencije