fbpx

Državni parlamentarci danas o Amidžiću, a zatim o Zakonu o VSTV-u

Parlament BiH vijesti ba

 Foto: Vijesti.ba

Na dnevnom redu 10. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći će se imenovanje novog ministra finansija i trezora BiH kao i izmjene Zakona o PDV-u i izmjene i dopune Zakona o VSTV-u.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) uputila je Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine prijedlog za imenovanje novog ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), o čemu će se poslanici izjašnjavati na sutrašnjoj sjednici.

To je Feni potvrđeno iz Vijeća ministara, a imenovanje Amidžića za ministra predviđeno je povodom zamjene na toj poziciji Zorana Tegeltije (SNSD), koji je preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Prema zakonskim odredbama potrebno je da Predstavnički dom potvrdi imenovanje ministra kojeg predlaže predsjedavajuća Vijeća ministara, a ukoliko njegovo imenovanje ne bude potvrđeno predsjedavajuća je dužna da u roku od osam dana predloži drugog kandidata.

Amidžić je ranije prošao sve provjere nadležnih institucija kojima je utvrđeno da ispunjava uvjete da bude kandidiran za ministra finansija i trezora BiH.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na danas izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Zakonske izmjene predložili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Darko Babalj, a prijedlog je podržala Komisija za finansije i budžet uz dva usvojena amandmana.

Poslanici su predložili da se izmijeni ovaj zakon zbog činjenice da postoji potreba poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu jer sadašnje rješenje ne ostavlja dovoljno vremena za podnošenje prijava.

Predloženo je i povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Na dnevnom redu trebale bi biti i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u drugom čitanju, ali Ustavnopravna komisija odgodila je izjašnjavanje o predloženim amandmanima, kao i o izmjenama Zakona.

Članovi Komisije odlučili su da se o predloženim amandmanima i o ovom Prijedlogu zakona izjasne nakon što Komisiji bude dostavljeno mišljenje Direkcije za evropske integracije o amandmanima na zakon.

Pred poslanicima će se naći i inicijativa poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudina Mehmedovića kojom se traži od Vijeća ministara da pokrene postupak izmjene Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine.

Poslanik SDS-a Darko Babalj također je pokrenuo inicijativu kojom je zatražio od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u roku od 15 dana dostavi Predstavničkom domu Informaciju o uvozu svinja na područje Semberije nakon eutanazije više od 5.000 svinja iz uvoza.

Dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (Narod i Pravda) uputio je inicijativu, koja će se također naći na sutrašnjoj sjednici, da Vijeće ministara pripremi u parlamentarnu proceduru uputi zakon o Vrhovnom sudu BiH kako bi se realizirao jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za prijem u članstvo u Evropsku uniju.

Također, inicijativa poslanika Naroda i Pravde Nihada Omerovića naći će se na dnevnom redu sjednice, a njome je zatraženo od Vijeća ministara da u roku od 60 dana izmijeni odluke o visini naknade koju plaća operater aviona po prevezenom putniku i toni robe na aerodromima u BiH.

Na kraju sjednice poslanici bi trebali odlučivati da li će dati saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

Vijesti.ba