fbpx

Donald Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

7dak

Američki predsjednik Donald Trump, kritičari ruskog čelnika Vladimira Putina i organizacija Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR su među nominiranima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.
 
Krajnji rok za nominacije bio je u srijedu, no norveški odbor za tu nagradu tek treba službeno registrirati sve nominirane, a imaju i pravo dodati svoje prijedloge kad se sastanu krajem februara. 

Trump nominiran za ideologiju "mira putem snage"

Trumpa je nominirao jedan Amerikanac, otkrio je Henrik Urdal, direktor Instituta za mirovna istraživanja iz Osla, za portal Nettavisen.

Urdal ističe kako je argument za tu nominaciju bio sličan prošlogodišnjem, odnosno naglasak na Trumpovoj ideologiji "mira putem snage".

Agenciju UNHCR predložio je član norveške opozicijske Lijeve socijalističke stranke zbog svojeg zalaganja "za prava izbjeglica", prenosi norveška novinska agencija NTB.

Nominirani i humanitarci koji pomažu žrtvama mučenja u Rusiji

Ruski oporbeni medij Novaja Gazeta i aktivisti i humanitarne skupine koje pomažu žrtvama mučenja u Rusiji nominirani su od strane drugih stranaka, dodaje NTB.

Ponovno su nominirane i Bijele kacige, volonterska spasilačka skupina iz Sirije, kao i kongoanski liječnik Denis Mukwege koji pomaže žrtvama silovanja u toj afričkoj državi, prenosi Hina.

Progresivni parlamentarac nominirao kurdske pešmerge

Parlamentarac iz Progresivne strane nominirao je kurdske snage pešmerga iz Iraka zbog njihove borbe protiv Islamske države.

Pravo na nominaciju kandidata imaju pojedinci poput članova državnih parlamenata i vlada, Međunarodnog suda u Den Haagu, sveučilišni profesori historije, društvenih nauka, prava, psihologije i srodnih polja, dobitnici Nobela i slični pojedinci, stoji na službenim stranicama nagrade.

(Vijesti.ba)