fbpx

Doktorima doprinosi nisu plaćeni po 10 godina!

2doprinosi

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj nastavljaju da gomilaju dugove, a koliko je situacija loša najbolje pokazuje podatak da zaposlenima u Domu zdravlja Novo Goražde doprinosi za penzijsko osiguranje nisu plaćeni čak 119 mjeseci, odnosno gotovo deset godina.

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS (PIO) ukupna dugovanja zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju 2017. godine iznosila su 121,3 miliona KM i značajno su povećana u odnosu na godinu ranije.

– Potraživanja Fonda od zdravstvenih ustanova, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju prošle godine iznosila su 121,28 miliona KM i veća su za 17,8 miliona u odnosu na potraživanja na kraju 2016. godine kada su iznosila 103,4 miliona KM – navodi se u odgovoru iz Fonda na pitanje narodnih poslanika.

Veliki broj zdravstvenih ustanova do 2011. godine nije imao nikakvih problema sa izmirivanjem obaveza za doprinose. Međutim situacija se od 2012. drastično mijenja, a njadrastičniji primjer svakako je Dom zdravlja Novo Goražde koji svojim radnicima doprinose nije platio gotovo deset godina. Ovaj dom zdravlja jedan je od rijetkih koji je i prije 2011. imao nagomilane obaveze, odnosno već tada je imao 50 mjeseci tokom kojih nije plaćao obaveze na plate – piše portal Capital.

Odmah iza ovog doma zdravlja, na neslavnom drugom mjestu nalazi se Klinički centar Istočno Sarajevo koji svojim radnicima doprinose nije platio 77 mjeseci, odnosno više od šest godina.

Slijedi Dom zdravlja Han Pijesak koji ima dugovanja za 66 mjeseci, a zatim i domovi zdravlja na Sokocu i u Foči čijim radnicima doprinosi nisu plaćeni 55, odnosno 52 mjeseca.

Radnicima Univerzitetskog kliničkog centra RS doprinosi nisu plaćeni 51 mjesec, a za isti taj period doprinosi nisu uplaćeni ni radnicima Doma zdravlja Bileća.

Da situacija u svim zdravstvenim ustanovama nije ista pokazuje nekoliko domova zdravlja koji nemaju neizmirenih obaveza po osnovu doprinosa za PIO.

Među njima su domovi zdravlja u Derventi, Tesliću, Laktašima, Mrkonjić Gradu, Čelincu, Driniću, Kotor Varpšu, Šipovu, Loparama, Bratuncu i Bijeljini.

(Capital)