fbpx

Banjaluka, od žičare i tramvaja do Nade i Zore

3banjaluka

U posljednjih desetak godina naslušali smo se raznih spektakularnih najava ili obećanja o novim projektima u Banjaluci. Iako su za većinu postojali planovi, oni nažalost (ili na sreću) nikad nisu ugledali svjetlost dana.

Da li su zaboravili ili ne, činjenice govore da Banjalučani sve manje pominju sportsku arenu, tramvaje, žičaru do Banj brda, klizalište, vodeni zid u parku “Mladen Stojanović” i slične projekte za koje se govorilo da će osvanuti u njihovom gradu.

Prisjetimo se zajedno nekoliko najavljenih infrastrukturnih projekata koji nisu realizovani u Banjaluci:

“Arena” stadion

Sportsko – rekreativni centar na Bulevaru Srpske vojske odnosno na Banjalučkom polju nikad nije izgrađen. Umjesto istog na navedenoj lokaciji se gradi veliki tržni centar.

Kompleks sa dodatnim sportskim terenima pored univerzitetskog kampusa prostirao bi se na 204.170 metara kvadratnih. Po planu kapacitet stadiona bio bi 30.854 mjesta, a pored njega gradila bi se i dva pomoćna terena – sa vještačkom i sa prirodnom travom. Cijeli projekat procijenjen je na 50 miliona evra. Ne zna se da li se od gradnje odustalo zbog nedostatka novca ili nečeg drugog.

Jezero u parku “Mladen Stojanović”

Ovaj bombastični projekat je obustavljen zbog nedostatka novca u gradskoj kasi. Prema najavama park, koji potiče još iz austrougarskog perioda, pored niza sadržaja trebalo je da dobije vodeni zid i vještačko jezero koje bi se zimi pretvorilo u klizalište.

Pored parka, preuredilo bi se i staro atomsko sklonište, koje se nalazi u samom centru parka i ljeti buja od zelenila. Prema nekim planovima u sklopu ovog objekta trebalo bi da bude galerija i kafe bar.

Hotel “Palas”

Iako nedovršeni dio hotela “Palas” godinama kvari izgled centra grada i čitave Banjaluke, ne postoje naznake da bi se moglo nastaviti sa obnovom koju Banjalučani žarko priželjkuju.

Projekat rekonstrukcije i izgranje predstavljen je 2007. godine, a prema informacijama iz 2012. godine nastavak koče neriješeni imovinsko-pravni odnosi oko dvije parcele zemljišta na kojem se nalazi objekat.

Prema ranijim navodima, riječ je o investiciji od oko 30 miliona evra. Projektom je predviđena adaptacija oko 20.000 metara kvadratnih prostora (sobe, poslovni prostori, kongresne sale, bazen i spa-centar).

Žičara i teleskop na Banj brdu

Zbog nedostatka novca odustalo se i od najavljivanje žičare koja je trebalo da bude postavljena između naselja Srpske Toplice/Gornji Šeher i vrha Banj brda/Šehitluka. U obrazloženju je navedeno da se radi “o dugoročnom i skupom projektu čija realizacija zahtijeva više vremena”.

U 2016. godini planirana je i izgradnja osmatračnice sa panoramskim teleskopom kod Spomenika palim Krajišnicima. Prošle godine Udruženje “Rekreativna zona” iskazalo je spremnost da inicira ovaj projekat uz navod da je u toku izrada idejnog projekta za osmatračnicu.

Tramvaji

Godinama se razmišljalo da Banjaluka po uzoru na metropole, osim autobusa, uvede i druge sisteme javnog prevoza poput tramvaja ili trolejbusa, ali od zamisli za ovaj projekat, koji je ekološki najprihvatljiviji, ostala je samo želja.

Prema ranijim idejama, planirano je da trasa tramvajskog prevoza izbjegne centralni dio grada Banjaluka i da bude povezana linija Laktaši – Klašnice – Banjaluka.

Studija izvodljivosti ovog projekta izvedena je u saradnji sa stručnjacima iz Češke, a prema proračunima projektantske kuće iz Praga, za izgradnju tramvajske mreže, bez naknada za eksproprijaciju zemljišta, grad bi trebalo da izdvoji 320 miliona maraka (podatak iz 2009. godine).

Park mira

Banjaluka je 2015. godine trebala da dobije park mira, koji bi bio posvećen pomirenju i podsjećanju na važnost očuvanja mira. Preliminarna lokacija za park bila je zelena površina pored Pravnog fakulteta. Zamišljeno je da bude formiran kao pojedini parkovi u Evropi gdje bi se svake godine posadilo drvo posvećeno miru.

“Nada i Zora”

Projektom “Banjaluka – grad žena” bilo je predviđeno da sjevernu kapiju Banjaluka “čuvaju” dvije statue visine 18 metara – djevojke simboličnih imena Zora i Nada.

Projekat je došao kao privatna inicijativa ali uskoro je naišao na protivljenje javnosti, te je odbačen kao ekonomski neisplativ.

Autor ovog projekta iz 2010. godine tada je naveo da bi navedene statue dočekivale i ispraćale turiste, čime bi godišnji priliv od turizma mogao da se “poveća za čak 50 miliona evra”.

(Mondo)