fbpx

''Dodik spreman na sve da zadrži vlast''

2slavododo

Presuda generalu Ratku Mladiću kao i sve presude koriste se za novo talasanje naroda u BiH i kao instrument da se katarza odgađa, rekao je akademik i univerzitetski profesor Slavo Kukić u emisiji “Puls” BN televizije. Ako se nastavi ovakva politika i izazivanje frustracija, BiH će postati neka vrsta spržene zemlje, istakao je profesor Kukić.

Traume rata i frustracije se vješto obnavljaju i prizivaju u kulturi sjećanja, da bi se oni koji su sve vrijeme upravljali procesima u BiH održali na političkoj sceni i produžili vijek političkog trajanja, kaže profesor Kukić i ističe da je pomirenje u BiH, ipak, moguće.

“Ali nije posrijedi samo vijek vlastitog političkog trajanja, nego je često kod političkih lidera to najsigurniji način da spasu vlastitu kožu zbog onoga što su proteklih 15-ak godina činili, a to se u svijetu oslovljava sa – kriminal”, kaže prof. Kukić. 

Međutim, profesor Kukić ističe da se na prostoru BiH može očekivati drugačiji ambijent. Teško se može očekivati da omladina sa ovih prostora neće odlaziti, kao što se teško može očekivati da bi ova zemlja u narednom periodu mogla postati srpska, hratska ili bošnjačka.

“Ali sve bliže smo scenariju, da ako se nastavi ovakva politika i izazivanje frustracija, BiH će postati neka vrsta spržene zemlje.”

“Onog časa kada se promijeni sistem vrijednosti u nastupu političke klase ili kad građani ove zemlje onima koji su im zagorčavali život 30 godina okrenu leđa, vidjećete da će se odnos ljudi prema dojučerašnjim komsijama brzo mijenjati.”

BiH je, iako održiva, zemlja paradoksa. Dejtonski sporazum je jedan od argumenata za tu tvrdnju, kaže prof. Kukić. Prije 22 godine taj sporazum su jedni koristili kao dokaz da se cijeli svijet urotio protiv jednog naroda, dok su drugi slavili sporazum kao vlastitu pobjedu. Danas se ta priča drastično promijenila, navodi Kukić.

“Mi ovdje imamo problem što nemamo razumne ljude koji su dominantni na političkoj sceni. Imamo ljude koji konflikte i strahove izazvane ratom, obnavljaju.”

Akademik navodi da predsjednik Srpske Milorad Dodik nije nacionalista.

"Dodik je goli makijavelista koji je spreman uzjahati na crnog vraga da bi se održao u sedlu moći, a i da bi zadržao status kvo da ga ne bi stigla božija kazna."

“Neki dan sam vidio da je Dodik crtao karte BiH u budućnosti, Ja vam tvrdim, neka mu se sutra hipotetički, ponudi mogućnost da Republika Srpska nastavi da živi samostalno, neće to prihvatiti. Jer u takvoj državi će njegova budućnost brzo biti završena. Njemu odgovara samo ovakvo status kvo, nefunkcionisanja pravne države, jer dok je toga on je siguran, a kad se to završi mora da bježi, a više se nema gdje pobjeći, nije ovo 1946.”, kaže prof. Kukić u emisiji ''Puls'' BN televizije.

BN televizija