fbpx

Dodik: Istina o Davidovoj smrti postala političko pitanje

1MD

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske smatra da je politizacija smrti mladića Davida Dragičevića prevršila mjeru i da traganje za istinom dobija politički značaj, ne krivicom porodice, nego opozicije.

On je naveo da će biti preduzete mjere odgovornosti ukoliko se u slučaju nesrećno stradalog mladića Davida Dragičevića “pojavi neko od predstavnika državnih organa ko nije obavljao svoj posao onako kako treba”, a tih podataka, kako kaže, još uvijek nema.

– Ne želimo na bazi javnog pritiska opozicije da preduzimamo bilo kakve mjere odgovornosti te vrste. Dobro bi bilo da se ovo pitanje vrati u institucije, da se skloni sa trgova i ulica – rekao je Dodik nakon sastanka sa premijerkom Željkom Cvijanović, ministrima u Vladi i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama.

Dodik smatra da je smrt Davida Dragičevića poprimila političku dimenziju koju opozicija želi da iskoristi, što, kako je naveo, može da bude legitimno sa stanovišta njihovih interesa, ali da sigurno nije sa stanovišta interesa građana, a dugoročno ni sa stanovišta interesa porodice koja je najzainteresovanija za istinu.

– Ja sam porodici stradalog mladića dao sve što su tražili. Bio sam u njihovoj kući kad se saznalo za smrt Davida Dragičevića, bio sam na sahrani, primio sam ih na sastanak u svoj kabinet, bio sam i na protestima, ali vidim da je ta politizacija prevršila mjeru i da to traganje za istinom poprima sve više politički značaj, ne krivicom porodice, nego krivicom opozicije –  rekao je Dodik.

On ističe da se rad institucija Republike Srpske u ovom slučaju odvija u skladu sa procedurama i pravilima.

– Naravno da bih volio da sve ide brže, ali Tužilaštvo ima svoju dinamiku i mi ne možemo da na to utičemo. Apelujemo da što prije u javnost izađe sa dostignutim stepenom istrage i da saopšti neke podatke koji su važni – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je stav rukovodstva Republike Srpske i SNSD-a da je bezbjednosna situacija u Srpskoj dobra, da “nema vidljivih ugrožavanja”, te da ima pojedinačnih slučajeva koji traže odgovore.

On je istakao da je vlast Republike Srpske podržala održavanje posebne sjednice Narodne skupštine sa tačkom dnevnog reda razmatranje stanja bezbjednosti u Banjaluci i u Srpskoj – “Pravda za Davida – pravda za sve” u formatu koji je tražila opozicija.

Dodik kaže da zna da se lider PDP-a Branislav Borenović sastaje sa Davorom Dragičevićem, ocem nastradalog mladića, što, kako kaže, ne smatra lošim.

– Mislim da svako ko može da pomogne, pa tako i Borenović, treba da se uključi i da dođemo do istine. Ako neku istinu znaju, pozivam ih da je saopšte. Krajnje vrijeme bi bilo. Međutim mislim da nije pristojno da se putem javno izrečenih stavova, prije svega, pokušava dovesti u pitanje institucija kakva je policija – naglasio je Dodik.

On je pozvao Tužilaštvo da preduzme mjere i sa stanovišta javno izrečenih ocjena, kakve su tvrdnje oca Davora Dragičevića, te da se utvrdi da li je to istina ili ne.

(Srna)